Geluk en gezondheid

Hoi Lieve Lezers,

Geluk en gezondheid betekent voor iedereen wat anders. Dus ik ga het in dit artikel enkel hebben over wat het voor mij betekent behalve de zeven rozen.

Ik ben gelukkig op een aantal gebieden in mijn leven. Maar ik weet van mezelf dat ik nog lang niet ben waar ik wil en moet zijn. Dit heeft vooral te maken met hoe ik nu leef. Ik leef niet gezond en haal niet het maximale uit het leven waardoor ik niet zo gelukkig ben als ik weet dat ik zou kunnen zijn.

Dit artikel is de start van het toewerken naar een nieuw doel. De Gezonde en Gelukkige Mentje worden. Wanneer je doelen wil bereiken is het handig om een plan van aanpak te maken. Dat doe ik ook meteen in dit artikel. Ik schep een beeld van hoe mijn leven eruit ziet wanneer ik de Gezond en Gelukkige Mentje ben met een aantal subdoelen.

De Healthy and Happy Mentje πŸ€

 1. Eet gezond
 2. Rookt niet
 3. Drinkt niet
 4. Studeert ijverig
 5. Werkt hard
 6. Sport fanatiek
 7. Wandelt veel
 8. Krijgt genoeg frisse lucht
 9. Weegt netjes 60 kilo of minder
 10. Zorgt goed voor zichzelf
 11. Haalt het maximale uit het leven.

Dit is best een mooi lijstje toch? πŸ™‚ Door het afwerken van dit lijstje bereik ik mijn doel. Sommige punten op dit lijstje ben ik al mee bezig of gaan al goed, zoals niet drinken en hard werken. Maar de meeste punten mag echt aan gewerkt worden. Ik maak nu een overzicht van hoe ik de verschillende punten op mijn bovenstaande lijstje kan aanpakken en wat ik ga doen.

1. Eet gezond:Β Ik wil eiwitrijker eten en verzadigde vetten en geraffineerde suiker beperken.

2. Rookt niet: Gewoon cold Turkey stoppen met roken πŸ˜‰ 100 keer falen, poging nummer 101 lukt het.

3. Drinkt niet: Ik ben inmiddels al een paar maanden gestopt met het drinken van wijn. Dit gaat goed en ik heb er geen moeite mee.

4. Studeert ijverig: Ik heb een tijd goed aan de Havo gezeten. Momenteel ligt dat even stil. Met name omdat ik waarschijnlijk op de korte termijn een vakopleiding ga starten. Tot die tijd wil ik echter toch wat studeren. Ik ga het vak maatschappijleer van de Havo afmaken. En wanneer ik mijn nieuwe opleiding start wil ik hard studeren. Dit betekent elke dag een paar uur.

5. Werkt hard: Ik doe momenteel wat ik kan. Ik werk nu 2 dag delen per week en wanneer ik werk doe ik het goed! Ik werk al hard. Wel wil ik er in het volgende jaar, 2019 dus, een dagdeel bijnemen.

6. Sport fanatiek: Ik wil opbouwen naar 3 keer per week fitness. Voornamelijk krachttraining.

7. Wandelt veel: Dit doe ik niet voldoende hoor. Ik neem mezelf voor een rondje park per week te doen maar het schiet er vaak bij in.

8. Krijgt genoeg frisse lucht: Ik krijg niet genoeg frisse lucht. Ik moet meer naar buiten. Ik ben een beetje een huismus, maar wil dit echt veranderen. Ik wil vaker de deur uit. Gewoon wat vaker uitstapjes met vriendinnen naar verschillende steden om te shoppen bijvoorbeeld, of gewoon de stad door fietsen voor verschillende aanbiedingen uit de Spotta folders.

9. Weegt netjes 60 kilo of minder: Mijn Fitgirl Journey kom 1 januari 2019 van de grond. Dit gaat goedkomen dus πŸ™‚

10. Zorgt goed voor zichzelf: Ik wil meer aandacht besteden aan selfcare. Hier bedoel ik mee dat ik wekelijks een beautydagje wil houden net als ik een aantal jaar terug gewend was. Hoe mijn beautydagjes eruit zien komt nog een blog over. Onder selfcare versta ik ook detoxen, of eigenlijk teatoxen. Hier wil ik op korte termijn mee beginnen.

11. Haalt het maximale uit het leven: Dit wil ik dus echt gaan goed. Ik wil mijn vrije tijd indelen met leuke activiteiten buiten de deur. Het liefst in het gezelschap van andere mensen. Ik mis het. Ook wil ik ontdekken wat ik allemaal leuk vind. Ik wil nieuwe boeken lezen, nieuwe films kijken en nieuwe muziek luisteren. Ik zit nog veel te vaak hele dagen binnen in dat veilige warme schulpje van me 😊 Het is mijn comfortzone maar ik wil me hierbuiten gaan begeven. Ik wil graag nieuwe mensen leren kennen door meer activiteiten buiten het huis te doen. Ook wil ik de tijd nemen voor alles wat ik doe en onderneem. Ik heb nogal eens de neiging te vergeten te genieten. Leuke dingen doe ik wel, maar hoe meer hoe beter toch? Ik wil vaker afspreken met vriendinnen, vaker shoppen, eens naar de vlindertuin met mijn vriend of een nieuwe stad ontdekken met mijn moeder.

Zo, dat waren al mijn punten besproken. Ik heb nu een duidelijk doel voor ogen. Ik wil waar ik heen wil en hoe ik er moet komen. Ik heb een duidelijk overzicht van alle subdoelen. Net als mijn Fitgirl Journey wil ik dit doel maandelijks gaan evalueren. Hier gaat tijd en energie in zitten. Maar dit is het meer dan waard.

Ik hoop dat ik andere mensen kan inspireren om even stil te staan bij de vraag: Ben ik waar ik zijn wil? Ik ga er in ieder geval voor, wish me luck!

Zo, dit was de serie ‘De Zeven Rozen’. Vonden jullie hem leuk? Laat het me weten in de comments!

πŸ’‹ Mentje

17 gedachten over “Geluk en gezondheid

 1. Hoi Mentje,
  Klinkt goed allemaal.
  Ik krijg het idee dat dit lijstje dan een aantal andere gaat vervangen?
  Verder krijg ik, door de manier waarop je een en ander verwoordt, de indruk dat eigenlijk alleen de punten 3 (drinkt niet) en 5 (werkt hard) op dit moment goed gaan, maar dat je de andere punten nog wilt/moet gaan oppakken?

  Liked by 1 persoon

  1. Hoi Sytske, ongeveer klopt dat ja. Allemaal in het nieuwe jaar. Een schone en frisse start. Met 2 lijstjes (die van mijn fitgirl journey en deze) die haalbaar zijn en leuk. Werken en drinken gaat goed inderdaad. De rest moet nog aan gewerkt worden. Liefs, Mentje

   Liked by 1 persoon

   1. Hoi Mentje,
    Je zou er goed aan doen om na te denken over hoe je een en ander deze keer gaat aanpakken.
    Dit om te voorkomen dat bepaalde punten keer of keer weer terugkomen.
    Die punten stonden eerder namelijk ook al vermeld op VA.
    Inmiddels weet je in ieder geval al wel wat niet werkt voor jou…
    Het is toch de bedoeling dat je vanaf 1 januari met een goed plan van start kunt?
    Liefs, Sytske

    Liked by 1 persoon

   2. Hoi Sytske,

    Ja dit jaar ga ik een plan van aanpak maken en die komt 1 januari 2019 online. Voorop staat dat ik niet teveel hooi op mijn vork neem. Ik weet inderdaad wat niet werkt: Teveel vrijheid en teveel lijstjes. Ik zal een balans moeten vinden tussen die twee. Of het houden bij maar een lijstje of twee of iets dergelijks. Wel is het belangrijk dat ik op een rij heb waar ik naar toe wil, hoe ik er kom en wat belangrijk is.

    Liefs, Mentje

    Liked by 1 persoon

   3. Probeer dat lijstje inderdaad erg kort te houden. Bekijk daarbij ook goed wat voor jou echt haalbaar is, want er zit een groot verschil in iets willen + dit ook daadwerkelijk doen. Hoe staat het momenteel trouwens met je woonsituatie? Eerder had je het toch over tijdelijk samenwonen, vanwege een verbouwing?

    Liked by 1 persoon

   4. Hai Sytske,

    Ja ik wil dat lijstje inderdaad erg kort houden zodat het haalbaar is. Ik ga ook echt goed kinken naar wΓ‘t er haalbaar is.
    De werkzaamheden zijn gestopt. Ik ben nu toevallig bij mijn vriend gewoon voor de gezelligheid. Wel is het zo dat er in 2019 waarschijnlink het besluit genomen gaat worden door mijn woningbouw vereniging om onze woningen te slopen of renoveren (gasvrij maken)… Dus dat is even afwachten. Hoe maak jij het? Nog steeds bezig met krachttraining?

    Liefs, Mentje

    Like

 2. Hoi Mentje,

  Op je lijstje zal sowieso al 1 punt komen, want je nieuwe studie. Of begint die later in het jaar? Want je hebt het over het vak maatschappijleer af te willen maken, voordat de nieuwe studie begint.

  Als ze in 2019 het besluit gaan nemen dan zal het toch wel 2020 worden voordat ze gaan slopen?
  En ze zullen toch iets aan vervangende woonruimte moeten regelen voor de huidige bewoners, want die kunnen ze uiteraard niet de straat opsturen.

  Ik ben zeker nog bezig met krachttraining. Tegenwoordig probeer ik de (4 blokjes) training de 1ste keer te verdelen over maandag + dinsdag en dan de 2de keer over donderdag + vrijdag met uitloop naar zaterdag.
  Eerder moest ik rustdagen bewust inplannen + trainde ik niet alles 2x per week en op deze manier is dat al automatisch geregeld. Het is geen moeten hoor, want het sociale leven gaat voor. Maar het blijkt regelmatig te lukken en het bevalt ook nog eens goed. Met wandelen ben ik nu even gestopt, want ik merkte dat ik, ondanks extra eten, weer ging afvallen. En dat is nu juist niet de bedoeling.

  Liefs, Sytske

  Liked by 1 persoon

  1. Hoi Sytske,

   Ja de bloemistenopleiding komt op mijn lijstje. Maar ik zit erover te denken Politiek besluitvorming van maatschappijleer te schrappen. Als ik de bloemistenopleiding ga doen ga ik toch niet verder met het vak. Dus beetje zinlooos om er aan te werken. Maar zeker weet ik het nog niet. Ik moet even kijken.

   Ja natuurlijk wordt er vervangende woonruimte geregeld en het zal inderdaad pas 2020 worden. Maar ik vind het spannend omdat ik eigenlijk van plan was mijn huidige woonruimte op te knappen en in te gaan richten naar mijn eigen stijl. Dit gaat nu dus waarschijnlijk niet door en ik ben benieuwd waar ik terecht ga komen als ze gaan renoveren of slopen.

   Jij bent nog lekker bezig met trainen dus. Wel goed dat je sociale leven voor gaat. MAar toch ook goed dat je wel regelmatig sport. Is immers wel gezond. Je had al eerder verteld dat cadio en wandelen voor jou geen goed idee zijn vanwege het afvallen. Jammer is dat want een goede wandeling op zijn tijd is best lekker en in gezelschap best leuk. Maar krachttraining is ook leuk, dus geen probleem toch?

   Ik vind het goed dat je er voor zorgt dat je niet afvalt. Maar is het ook een doel voor je om aan te komen in gewicht of ben je tevreden zo?

   Liefs, Mentje

   Like

   1. Hoi Mentje,

    Daarmee bedoelde ik destijds langere wandelingen, maar ik had het nu bewust beperkt tot een aantal keren per dag 1 rondje dorp; dat is net iets meer dan 1 km. Op die manier dacht ik te voorkomen dat ik vet ging verbranden.
    Krachttraining vind ik leuker + spierbehoud erg belangrijk. En ik heb alles daarvoor in huis.

    Ik heb me al een tijdje niet meer gewogen, dus in hoeverre ik tevreden ben weet ik niet.
    Aangezien ik nog nooit ziek ben geweest vanwege mijn te lage gewicht doe ik op zich ook niet meer zo mijn best om aan te komen. Volgens de diΓ«tiste eet ik meer dan voldoende en haar advies is dan hooguit wat vaker buiten de richtlijnen te gaan. Blijkbaar een standaard advies: borrelnootjes + chips… Dat zijn dus typisch van die adviezen waar ik niets aan heb, want beide vind ik niet lekker.

    Liefs, Sytske

    Liked by 1 persoon

   2. Hoi Sytske,

    Wat fijn en goed dat je allea voor de krachttraing in huis hebt. Heb je dumbells en een kettlebell en zo’n bankje? Hoe weet je welke oefeningen je moet doen en bijvoorbeeld hoeveel setjes en hoe zwaar?

    Chips en borrelnootjes, gadverdamme daar hou zelfs ik niet van πŸ˜… Mocht je ooit de wens hebben wat aan te komen in gewicht kies dan voor gezo de vetten zoals noten en vette vis of olijven en pesto… maar dit zijn dingen die je al eet toch als ik me niet vergis?

    Liefs, Mentje

    Like

 3. Hoi Mentje

  Ik heb een set dumbbells en een barbell met losse schijven + een oefenbankje + een sport trampoline. De oefeningen haal ik van acti-vita. Dat is een site die goede uitleg geeft en waar ik ook vragen kan stellen. Hoe vaak en hoe zwaar heeft met je doelstelling te maken en daarvoor maken zij onderscheid in spierbehoud – spieropbouw – krachtopbouw.

  Met mijn eetpatroon is duidelijk niets aan de hand.
  Het merendeel van wat ik eet aan vetten gaat op aan gezonde(re) vetten:
  – notenpasta’s (noten, pitten en zaden, maar ook pinda’s)
  – tapenade (op basis van olijven)
  – diverse soorten vis, want ook wat minder vette vis
  Zowel een dokter, diΓ«tiste als specialist kunnen meer dan alleen vragen stellen, want denk bijvoorbeeld aan bloed- en/of urineonderzoek. En ze zien daarnaast wel aan iemand hoe zij/hij op hem/haar overkomt, want energiek of vermoeid. Het is ook zo dat pas als iemand mij dan wil wegen dat ze tot de ontdekking komen dat ik ondergewicht heb. En dat is tegenwoordig blijkbaar erg vreemd, want bijna de helft van de mensen in Nederland heeft juist overgewicht.

  Het stoort andere mensen (op feestjes) meer dan mij, want zij nemen dan dingen die ze beter niet zouden kunnen nemen (denk aan gebak en/of andere snacks), terwijl ik die juist moeiteloos aan me voorbij laat gaan. Dan moet ik, volgens die mensen, toch wel anorexia hebben of een gezondheidsfreak zijn?

  Liefs, Sytske

  Liked by 1 persoon

  1. Hoi Sytske,

   Ik zal eens kijken op de website van Acti Vita. Misschien is het ook wat voor mij! πŸ™‚

   Ja veel mensen in Nederland hebben over gewicht. Maar er zijn ook zat dunne mensen hoor. Dus als men in jou omgeving raar doe over je slanke postuur is dat waarschijnlijk gewoon jaloezie.

   Dat jij heel gezond eet wist ik. Maar gezondheidsfreak is een groot woord. Jij let er gewoon op dat je goed en gezond eet en dat is alleen maar heel goed.

   Ik hoop niet dat die mensen op feestjes jou ook expliciet vragen naar anorexia of orthorexia. Dat zou heel onbeleefd en bijdehand zijn!

   Liefs, Mentje

   Like

   1. Hoi Mentje,

    Houd er even rekening mee dat ik heel bewust thuis train en dat heeft zijn beperkingen.
    Mijn doelstelling is ook heel anders dan die van jou, want ik wil geen vet kwijt + ik wil mijn spierweefsel alleen behouden. Hiervoor hoef ik namelijk geen aanpassingen te doen in mijn voedingsschema, want dat is iets dat ik absoluut niet wil.

    Jij hebt een abonnement voor 2 jaar bij die sportschool en hebt daar een dieetadvies gekregen dat op jou + je doelstellingen is afgestemd.

    Het gaat vooral om mensen die mij niet kennen en die dan zien dat ik gebak afsla.
    Dat is iets dat maar weinig mensen snappen, want iedereen vindt gebak toch lekker?
    Ze zeggen het dan niet rechtstreeks, maar fluisteren wel dusdanig hard dat ik dat dan hoor.

    Liefs, Sytske

    Like

 4. De twee belangrijkste dingen in het leven zijn liefde en gezondheid, want daarvan hangt gelukt af! Je hebt al je goede voornemens genomen voor het nieuwe jaar 2019. Hierbij wens ik je veel succes toe! πŸ™‚ Onthoud wel, alles wat teveel is, is schadelijk,alles te weinig is ook! Balans daar draait het leven om! πŸ™‚

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s