Regie over je eigen leven

Hoi Lieve Lezers,

Vandaag schrijf ik een artikeltje over Regie over je eigen leven.
Ik zal voornamelijk omschrijven wat ik hieronder versta en wat het voor mij betekent.

Voor mij betekent de regie hebben over mijn eigen leven eigenlijk dat ik mijn leven inricht op de manier zoals ik dat wil. Hierbij kun je ook wel denken aan ‘autonomie’, wat zelfbeschikking betekent. Voor mij is het een doel in mijn leven zelf op mijn eigen manier mijn leven zo positief en leuk mogelijk in te richten.

Je leven inrichten zoals jij dat wil ben je zelf verantwoordelijk voor. Niemand gaat dat voor jou doen. Iedereen heeft zijn eigen leven waarbij hij of zij weer zelf de regie over in handen heeft. We kunnen van niemand anders dan onszelf verwachten dat ons eigen leven op een goede manier wordt ingericht.

Tot voorheen leefde ik gewoon mijn leven, ik dealde met wat er op mijn pad kwam en deed het ermee maar mee, ik stond er verder niet bij stil. Kort geleden ben ik me gaan beseffen dat ik helemaal niet altijd hoef te dealen met alles wat er op mijn pad komt. Sommige dingen kun je ook over heen stappen zonder er aandacht aan te schenken. Ik ben me gaan beseffen dat ik namelijk zelf bepaal waar ik wel of niet mee wil dealen en met wie ik wel of niet wil dealen.

Soms komen er dingen of mensen op je pad die niet leuk zijn en die je een onprettig gevoel geven. Wanneer dit gebeurt heb je in sommige gevallen geen keuze om er wel of niet meer te dealen, en in andere gevallen weer wel. Problemen op het werk bijvoorbeeld is een voorbeeld waarbij je geen keuze hebt. Hier zal je mee moeten dealen. Maar wanneer je wel die keuze heb kun je jezelf bij die dingen afvragen: Ga ik hier aandacht aan schenken of niet? Ga ik hier energie instoppen of niet? Eigenlijk zijn het simpele vragen, en het maken van de keuze is ook helemaal niet moeilijk wanneer je je beseft dat het zelf mag weten en dat het gaat om wat je zelf wilt. Je hoeft je door niemand te laten dwingen je bezig te houden met dingen waar je niet mee bezig wilt zijn.

Voor mij gaat de regie hebben over je eigen leven niet alleen maar over waar je aandacht aan schenkt en waar je energie in stopt. Eigenlijk gaat het over al de volgende vragen:

 • Waar maak ik mezelf blij mee?
 • Waar besteed ik aandacht aan?
 • Waar steek ik mijn energie in?
 • Waar stop ik mijn tijd in?
 • Waar geef ik mijn geld aan uit?
 • Waar geef ik mijn leven invulling mee?
 • Wat laat ik toe in mijn leven?
 • Wie laat ik toe in mijn leven?
 • Welke keuzes maak ik?
 • Waar voed ik mijn ziel mee?

Laten we kijken naar elke vraag op zichzelf:

Waar maak ik mezelf blij mee? Een vraag die ik mezelf regelmatig stel. En afhankelijk van het antwoord ga ik handelen en keuzes maken. Ga ik sparen voor die nieuwe telefoon? Wanneer ga ik met mijn vriend naar de vlindertuin in Leidschendam? Wat zijn mijn dromen eigenlijk? Hoe zie ik mijn eigen toekomst voor me? Welke korte en lange termijndoelen wil ik bereiken omdat deze me blij en gelukkig gaan maken? Dit zijn vragen die ik mezelf stel. Ik wil mijn lezers aanmoedigen ook zichzelf dergelijk vragen te stellen. Maak jezelf blij, wees lief voor jezelf, geef jezelf wat je wilt hebben en jaag je dromen na. Verwacht niet van een ander dat die deze verantwoordelijkheid neemt. Geef het jezelf.

Waar besteed ik mijn aandacht aan? Ja, dat is aan jouzelf. Wanneer je je door het leven beweegt kom je leuke en minder leuke dingen en mensen tegen. De minder leuke mensen zijn misschien onaardig en ze behandelen je niet zoals gepast en gewenst is. Dit kan een buurman zijn of een medewerker van de buurtsupermarkt. Wat doe je dan? Ga je in op die gene? Geef je hem of haar aandacht? Of gooi je het over je schouders? Ik persoonlijk kies tegenwoordig voor het laatste. Waar ik me vroeger vaak druk over maakte, laat ik nu vaak links liggen. Ik hoef er niks mee te doen. Ik kan er voor kiezen vervelende dingen en mensen te negeren. Lekker toch? Het scheelt veel aan gezeur en negativiteit.

Waar steek ik mijn energie in? Ook dit is helemaal aan jezelf. Je kunt je energie stoppen in productieve dingen en niet productieve dingen. In aardige mensen en minder aardige mensen. In dingen die een kans hebben van slagen of in het proberen te behalen van onrealistische doelen. Het is weer aan jou. Komt er iets op je pad wat je aandacht trekt? Stel jezelf dan de vraag: Wil ik hier mijn energie in steken of niet? Vaak doen we het gewoon zonder er bij na te denken. Maar een beetje selectief zijn in hoeverre je energie steekt in dingen of mensen is helemaal niet erg. Sterker nog, het is belangrijk. Ik vind dat je zuinig moet zijn op jezelf en met je energie. Het lijkt me verstandig en je hebt hier recht op.

Waar stop ik mijn tijd in? Voor mij persoonlijk is dit een hele belangrijke. Ik heb de neiging om soms films en series te binge watchen, terwijl ik eigenlijk meer andere dingen zou willen doen. Ook breng ik veel tijd door met mijn vriend terwijl ik meer tijd door zou willen brengen met mijn vriendinnen. Het is niet erg om te binge watchen als je je wel gewoon zorg draagt voor alle verantwoordelijkheden die je hebt. Maar als ik mezelf bewust de vraag stel: Waar wil ik mijn tijd in stoppen is het antwoord: meer lezen, mijn vriendinnen, mijn blog, dingen doen buiten de deur, sporten en het kijken van documentaires is plaats van films en series. Het is dus belangrijk tussen de sleur van wat je gewend bent te doen jezelf eens af te vragen wat je nou eigenlijk wilt. Ten minste, dat is het voor mij.

Waar geef ik mijn geld aan uit? Voor mij is het belangrijk mijn geld uit te geven aan enkel de dingen die me echt gelukkig maken. Nog niet lang geleden heb ik de droom van een eigen paard opgegeven omdat dit me duizenden euro’s zou kosten, geld dat ik eigenlijk niet heb. Toen ik mezelf afvroeg: Waar wil ik al mijn geld aan uitgeven? Bleek dit toch niet een paard te zijn. Ik heb ook nog een vriend die ik af en toe wil verwennen en natuurlijk zijn er ook nog andere dingen leuke dingen die ik wil doen of hebben. Ik kan heel blij worden van een nieuw masker of nieuwe lippenstift. Een broek in de aanbieding of leuke trui van de markt. Maar ook word ik blij van leuke uitjes en een nieuwe vakopleiding, dit kost ook wat. Daarnaast ben ik echt toe aan een nieuwe telefoon dus hier wil ik ook best wel wat voor neerleggen. Ik heb na mezelf de vraag te stellen ‘Wat wil ik?’een aardig beeld van waar ik mijn geld het liefste aan uitgeef.

Waar geef ik mijn leven invulling mee? Voor mij betekent dit mijn vriend, mijn moeder, mijn vriendinnen, shoppen, studeren, werken, wandelen, bloggen, films en series kijken, muziek luisteren, op zijn tijd een keertje poolen en van lunchen of koffie in de stad word ik ook gelukkig. Deze dingen die ik nu opnoem zijn voor mij allemaal waardevolle dingen. Dus om tot een antwoord te komen bij deze vraag kun je je afvragen waar je waarde aan hecht en wat je echt leuk vind. Voor mij is het ook belangrijk een balans te vinden tussen de bovenstaande genoemde dingen. Teveel films en series kijken is niet waar ik mijn leven invulling mee wil geven bijvoorbeeld. Er moet een balans zijn. Deze balans is belangrijk denk ik. Het gaat mij dus niet alleen om waar je je leven invulling mee geeft maar ook hoe je je leven invulling geeft.

Wat laat je toe in je leven? Conflicten? Negativiteit? Als dat zo is, kun je dit maar beter meteen veranderen. Ik persoonlijk ben erachter gekomen dat je conflicten en negativiteit gerust kunt vermijden wanneer je er bewust voor kiest je er niet in te mengen en je er niet meer bezig te houden. Ik kies lever voor vrede, liefde en gezelligheid. En ik mag hier ook voor kiezen. Mijn leven, mijn regels.

Wie laat ik toe in mijn leven? Simpel. Wanneer ik een keuze heb, enkel de mensen die me een prettig gevoel geven, positieve emoties en gevoelens bij me triggeren en van wie ik positieve energie krijg. Nog niet lang geleden stond ik helemaal niet stil bij wie ik allemaal toeliet in mijn leven. Ik was hierin totaal niet selectief. Wanneer iemand mijn aandacht vroeg, dan gaf ik het. Enkel ben ik me gaan beseffen dat het niet altijd met iedereen klikt en ik me niet bij iedereen even prettig voel. En waarom in Godsnaam zou ik een vriendschap forceren met iemand waarbij ik me niet prettig voel? Waarom zou ik regelmatig afspreken met iemand die ik weinig te vertellen heb? Waarom zou ik in gaan tegen wat mijn gevoel me zegt? Dit hoeft niet dus. Lekker makkelijk eigenlijk. Voelt het goed, dan is het goed, voelt het niet goed, dan neem ik afstand. Zo doe ik het nu. En zo moet ik het ook doen. Want wederom scheelt dit weer heel wat aan gezeur en negativiteit.

Welke keuzes maak ik? Dit is een hele belangrijke. Want met het maken van de verkeerde keuzes kun je nogal eens op de blaren komen te zitten heb ik geleerd uit ervaring. Soms moet je goed nadenken over het maken van een keuze en soms volg je je hart. Dit verschilt per keer denk ik. Maar neem de tijd. Denk en voel en neem dan een beslissing. Keuzes maken is belangrijk. Keuzes maken zorgt voor bepaalde uitkomsten in je leven. Logisch is dan dat goede keuzes voor goede uitkomsten zorgen en minder goede keuzes voor minder goede uitkomsten.

Waar voed ik mijn ziel mee? De laatste maar zeker niet de minst belangrijke. Hierin heb je bijna altijd een keuze. En je bent zelf verantwoordelijk voor deze keuze. Niemand kan je hierin helpen. Je kunt je ziel voeden met ruzies en conflicten, ranzige horrorfilms, expliciete muziek, en veel alcohol in het weekend. Maar ook kun je kiezen voor leuke uitjes, romcoms, kijkhuisfilms, goede boeken, rustgevende positieve muziek en een heerlijke kop detox thee. Deze vraag betekent veel voor mij. Voornamelijk omdat ik mijn ziel een lange tijd met de verkeerde dingen heb gevoed. Ik ben er inmiddels achter dat het uitmaakt wat je kijkt, leest, eet, drinkt enzovoort. Voor mij geen horrorfilms, alcohol, conflicten en ruige muziek meer. Ik hou het rustig. Ik kies voor positiviteit. Over het voeden van je ziel heb ik eerder een artikel geschreven. Zie hier de Tale of Two Wolves.

Dit waren alle vragen en mijn mening erover.

Ik denk dat het goed is te beseffen dat bij het hebben van de regie over je eigen leven je eigen mening de belangrijkste is. Het gaat om wat jij wilt en waar jij je goed bij voelt. En vanuit die twee vragen: Wat wil ik? En: Waar voel ik me goed bij? Kun je alle andere vragen voor jezelf beantwoorden. Wat je wilt en waar je je goed bij voelt is essentieel. Als je luistert naar jezelf wanneer het aankomt op deze twee vragen en je keuzes baseert op het antwoord hierop, ben ik er van overtuigd dat je gelukkig(er) word en je je leven mooi en positief kunt inrichten.

Verder wil ik er nog bij vertellen dat het goed is op jezelf te vertrouwen wanneer je de regie in eigen handen neemt. Sta achter jezelf en je keuzes. Heb een beetje vertrouwen in je eigen capaciteiten en hou van jezelf ❀ zoals je bent. Weest trots op wie je bent en op hoe je je eigen leven inricht.

Hoe denk jij hierover? Sta je stil bij wat je echt wilt? Wat voor jou goed voelt? Of laat je je ongemerkt toch meeslepen door wat er op je pad komt? Ik ben heel benieuwd.

πŸ’‹ Mentje

5 gedachten over “Regie over je eigen leven

 1. Deze zijn echt goed

  Waar maak ik mezelf blij mee?
  Waar besteed ik aandacht aan?
  Waar steek ik mijn energie in?
  Waar stop ik mijn tijd in?
  Waar geef ik mijn geld aan uit?
  Waar geef ik mijn leven invulling mee?
  Wat laat ik toe in mijn leven?
  Wie laat ik toe in mijn leven?
  Welke keuzes maak ik?
  Waar voed ik mijn ziel mee?

  En wat knap ja dat je je leven anders indeeld minder drinken geen horror films en geen ruige muziek .en thuis lekker op bank met mijn maatje dies lekker tv kijken..goede kop koffie of thee is fijn..ben dan al super tevreden en als eef er is en samen dingen kijken..vinden allebei dezelfde dingen leuk kwa tv.hihi wandelingen samen met dies erbij zo chills hihi.

  Super blog helemaal zelf geschreven wow veel wijsheid heb je in je
  X😍😘fijn weekend chillse met sadeq

  Liked by 1 persoon

  1. Ah lieve reactie zeg 😘 Zo complimenteus! πŸ˜‡ Dankjewel!

   Lekker he dat thuis op de bank met je mannen 😊. Helemaal met een kop thee erbij 🍡Zo gezellig πŸ˜€. Sadeq en ik zitten ook meestal gezellig op de bank met thee of wat. Hij op de ipad ik op de laptop. Lekker chillen 😎

   Jij ook een fijn weekend! πŸ’‹πŸ’‹πŸ’‹

   Like

   1. Over dat gesproken..mijn laptop gaat helemaal niet meer aan.zomaar opeens niet aan te krijgen.ik zit vaak op tel en lappie soms maand 2 maand uit volgends eef kan daardoor komen dat hij er geen zin meer in heeft en niet meer aan kan.dus wel kak.

    Ja lekker hΓ¨ met onze mannetjes chillen hihi…je moet gewoon lekker samen kunenn genieten samen🦁
    Heb ook een ipad hihi maar ja zit eigenlijks liefste makkelijk op phone..schrijf mijn blogs altiid op tellie.hihi chillse cutie🀩🀩

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s