Persoonlijk

Loslaten

Hoi Lieve Lezers,

Vandaag schrijf ik een artikeltje over loslaten. Eigenlijk over wat ikzelf allemaal los ga laten. Lijkt het je interessant? Lees dan gerust verder.

Negativiteit en stress zijn twee dingen die iedereen wel kent. Ik ben een gevoelig persoon dus ik stress en pieker net iets meer dan de gemiddelde mens. Omdat ik zo gevoelig ben heb ik ook de neiging mijn stress uit te drukken in fysieke klachten zoals maagpijn, hoofdpijn of vermoeidheid. Ik maak me drukker om dingen dan de meeste, ook omdat ik nogal perfectionistisch kan zijn.

Hoe er om wordt gegaan met negativiteit en stress is voor iedereen verschillend. De een wordt chagrijnig, de ander is continue aan het schelden, en weer een ander grijpt naar de fles. Mijn manier van omgaan met negativiteit en stress is eten en roken. Als ik emoties, gevoelens of belevenissen ervaar die onprettig zijn pak ik al gauw een groot stuk chocola en een paar sigaretten. Met een paar bedoel ik dat ik gerust een hele avond zit te kettingroken.

Beide gedragsgewoontes zijn natuurlijk erg ongezond. Zoals ik al eens heb beschreven in een eerder artikel eet en rook ik omdat ik wat ik ervaar op bepaalde momenten niet wil verdragen. Dit klinkt heel logisch, maar het is natuurlijk geen goede manier van omgaan met negativiteit en stress.

Overeten en roken dragen niks bij aan mijn leven en maken op de lange termijn eigenlijk alles alleen maar erger want: van overeten word je dik, en het dik worden ga ik weer om stressen. Ik kom aan in gewicht, voel me niet zeker meer over mezelf, schaam me voor mijn eetgedrag en schaam me voor mijn lichaam. Overeten is een kortetermijnoplossing, maar op de lange termijn geeft het juist meer stress en creeërt het meer negativiteit.

Voor roken geldt eigenlijk hetzelfde. Als ik een avondje heerlijk mijn kop in het zand steek en ga kettingroken om maar niet stil te hoeven staan bij wat ik voel of ervaar, gaat het op dat moment prima. Ik rook als het ware mijn stress, emoties en gevoelens weg. Echter wanneer ik achteraf mijn gerookte sigaretten ga tellen schrik ik van het aantal en schiet ik vervolgens daarover weer in de stress want ik realiseer me dan even pijnlijk helder hoe ongezond roken is en hoeveel ik wel niet rook. Ook roken is een korte termijnoplossing.

Wat naar voren komt in dit artikel is dus dat ik negatieve emoties/gevoelens, stress en andere belevingen weg eet en weg rook en dat dit niet langer zo door kan gaan. Meestal gaat het hier om negativiteit in de vorm van:

 • Angsten
 • Onzekerheden
 • Zorgen
 • Piekeren over het verleden

Deze vier ‘negatieve’ dingen pakken me steeds maar weer, en steeds maar weer kies ik voor de kortetermijnoplossing om er mee om te gaan. Ik ben me hier nu heel erg van bewust, en ik vind dat wanneer je je bewust bent van fout gedrag je er verantwoordelijkheid voor draagt dit gedrag aan te passen.

Graag wil ik ophouden met het kiezen voor de kortetermijnoplossingen, maar vooral wil ik loslaten wat me doet grijpen naar de kortetermijnoplossing zodat ik deze niet meer nodig heb. De oorzaak, negativiteit en stress, wil ik dus aanpakken.

De afgelopen vijf jaar heb ik het niet altijd even makkelijk gehad maar ondanks dat heb ik grote een persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt. Ik ben hier trots op en blij mee en het wordt tijd dat ik hier maar eens de vruchten van ga plukken in plaats van dat ik blijf hangen in het verleden met de bijbehorende negativiteit.

Het wordt tijd wat verantwoordelijkheid te nemen voor mijn lichamelijke en geestelijke gezondheid en mijn pijlen te richten op positiviteit. Ik wil mijn aandacht gaan richten op de positieve aspecten in mijn leven. Mijn positieve gedachten, gevoelens, emoties, belevenissen en andere positieve dingen.

Ik denk wanneer ik de bovengenoemde vier negatieve dingen, met de bijbehorende kortetermijnoplossingen, los laat, er een last van mijn schouders valt en ik een stuk gelukkiger ga worden 🍀. Ik heb de regie over mijn eigen leven en ik wil mijn leven zo positief mogelijk inrichten eigenlijk.

Wanneer ik deze verantwoordelijkheid voor mijn gezondheid draag zal dit ook leiden tot positieve uitkomsten. Het is het maken van een goede keuze. Wanneer ik het negatieve loslaat ontstaat er ook weer ruimte voor nieuwe positieve dingen 🌼. Ook denk ik dat mijn fysieke klachten minder gaan worden als ik minder stress ervaar van al het negatieve en de kortetermijnoplossingen. Wat lijkt dat me heerlijk. Minder hoofdpijn, minder maagpijn. Minder vermoeidheid. Gewoon lekker in mijn vel zitten.

Dit klinkt waarschijnlijk een stuk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar ik verwacht ook niet dat het makkelijk is. Ik zal vast nog moeilijke momenten moeten doormaken en ik zal ook vast nog wel eens de neiging hebben dan te grijpen naar een oude manier van ‘omgaan met’. Maar op die momenten moet ik dus even sterk zijn, op een gezonde manier dealen met wat ik op dat moment doormaak en vooral positief blijven.

Eigenlijk is dat waar het nu om gaat draaien. Om wilskracht en de positieve energie die ik mezelf geef door mezelf op een positieve manier toe te spreken, zoals een beste vriendin dat voor me zou doen. En wie was ook al weer mijn beste vriendin? Ik. Juist ja! ❤

Nu heb ik het wel steeds over overeten en roken. Maar eigenlijk gaat dit artikel stiekem bijna alleen nog maar om het roken. Het overeten heb ik eigenlijk al bijna onder de knie sinds een maand. Ik doe dit niet echt meer. Het komt een enkele keer nog eens voor, maar dan met een stukje chocola of een koekje en niet een hele reep of een heel pak koekjes. Ik heb het nu steeds over beide omdat ik beide lange tijd gebruikte als quick fix.

Wat me, behalve het verantwoordelijkheid willen nemen voor mijn lichamelijke en geestelijke gezondheid, nog motiveert alle negativiteit, stress en kortetermijnoplossingen los te laten is dat ik graag een nieuwe opleiding wil volgen volgend jaar. Mijn moeder wil me deze helpen te bekostigen mits ik twee maanden ben gestopt met roken. Heel lief van haar. Ik vind het een mooie deal want ik wil deze opleiding heel erg graag volgen. Ik heb nu twee grote motivators dus en het gaat me gewoon lukken hiermee.

Het is een hele grote stap, maar ik ga hem zetten. Wel moet ik erbij zeggen dat als het me niet in een keer lukt de wereld niet meteen vergaat. Ik ga gewoon van start en als er hobbels in de weg komen, geen probleem. Ik struikel, ik val en ik sta weer op.

Einde dit jaar schrijf ik een artikeltje over hoe het me af is gegaan dus stay tuned en wish me luck!

💋 Mentje

9 gedachten over “Loslaten

 1. Hoi Mentje,

  Dat zowel teveel en ongezond eten als roken niet de juiste oplossingen zijn is algemeen bekend. Maar toch grijpen we naar dat soort dingen, want ze kunnen wel een verdovend effect hebben, net zoals drank en drugs, of zo ervaren we dat tenminste op zo’n moment.
  Voor sommige dingen geldt dat ze een zeer logische verklaring hebben, want denk maar aan de hormonale cyclus. Als je er dan toch voor kiest op zo’n moment iets te gaan eten (of drinken) dan geef ik altijd als advies dat je dan het beste voor iets kunt kiezen dat je ook echt heel erg lekker vindt. Op die manier kun je er op het moment dat je het eet (of drinkt) tenminste volop van genieten. Je weet hierbij vaak wel wanneer je dat moment zo ongeveer zult hebben, dus daar kun je bij voorbaat al iets voor in huis halen.

  Het is dus heel erg belangrijk dat je, voor jezelf, weet wat voor jou op zo’n moment speelt.
  Waarom at je zaterdagavond zo veel en/of ongezond, terwijl je daar dinsdagavond absoluut geen behoefte aan had? Voor sommige mensen is het duidelijk, want ruzie met de partner / hun partner is een paar dagen achtereen met zijn maten op pad / of een vriendin zegt plotseling af.
  Verder geldt dat je aan sommige dingen (zoals nicotine, drugs, alcohol) verslaafd kunt raken. Met zoiets stoppen is dan al moeilijk, laat staat dat als je hier ook nog meer van gebruikt als er iets geheel anders aan de hand is.
  Hier spelen dan 2 aspecten, waarbij je rekening zou moeten houden met beide.

  Het is positief om te lezen dat je voor jezelf 4 negatieve dingen hebt kunnen benoemen.
  In hoeverre je die 4 dingen tegelijkertijd zou kunnen aanpakken (eventueel met behulp van een therapeut) weet ik niet. Want je kunt wel schrijven dat je besloten hebt dit soort dingen gewoon los te laten, maar als dat inderdaad zo gewoon zou kunnen dan had je dit vermoedelijk al wel veel eerder gedaan. Maar dat schrijf je verderop ook al…

  >> Ik struikel, ik val en ik sta weer op << Ik ook hoor…

  Liefs, Sytske

  Like

  1. Hoi Sytske,

   Je hebt gelijk hoor. Als je eens een keer wat lekkers ‘nodig’ heb vanwege je maandstonden of een dipje. Kies dan voor iets dat echt de caloriën waard is en waar je je achteraf niet rot om gaat voelen.

   Ik weet dus wat er bij mij speelt: stress, piekeren, me druk maken. Gelukkig heb ik met mijn menstruatie geen eetbuien zoals dat met andere vrouwen het geval is. Ik reageer nie zo op mijn hormonale schommeligen. Ik reageer meer op gevoelens, belevenissen en emoties…

   Roken is lichamelijk verslavend, dat weet ik. Maar van de lichamelijke verslaving heb ik gelukkig niet zoveel last. Het is bij mij meer mentaal. Ik ben het gewend.

   $ dingen tegelijkertijd aanpakken is inderdaad veel. Ik zei al tegen Heidi dat ik het in stappen doe. Vorige maand heb ik het eten onde de knie gekregen. Deze maand ga ik voor het roken. Maand daarop ga ik actief aan de slag mijn attitude te veranderen bijvoorbeeld.

   Het is niet zo dat het onmogelijk is los te laten. Het is moeilijk. Omdat het moeilijk is en ik me voorheen niet zo bewust was van mijn gewoontes is het me niet eerder gelukt. Ik ben me nu bewust van mijn eigen gewoontes, gedrag en de korte termijn oplossingen. Dus nu kan ik concreet stappen gaan nemen om hier iets aan te veranderen.

   Mooi dat jij er voor uit durft te komen dat je ook nog wel eens valt en weer op moet staan. Niet iedereen heeft daar de moed voor.

   LIefs, Mentje

   Like

   1. Hoi Mentje,

    Het is al heel belangrijk dat je weet wat de oorzaken zijn.
    In hoeverre het een lichamelijke verslaving is geworden merk je pas als je er daadwerkelijk mee hebt kunnen stoppen.

    Tja; ik heb nog van die periodes dat ik meer (← vaker) alcohol drink dan ik wil.

    Liefs, Sytske

    Liked by 1 persoon

 2. Hoi Mentje,
  er is herkenning bij me als ik hier lees dat je een gevoelig persoon bent en dus ook stressgevoelig. Ik denk dat dit kenmerkend is voor mensen die heel gevoelig zijn. Ook dat perfectionisme herken ik. Gelukkig voor mezelf ben ik aan dit stadium gekomen om met bepaalde moeilijke omstandigheden om te gaan en jij zal er ook wel komen. Ik denk dat velen je wel bewonderen voor je moed en positiviteit maar niet weten hoe ze hierop moeten/kunnen reageren… Ze hoeven je geen raad te geven, want ik zou zeggen volg je eigen raad. Maar ze kunnen je wel steunen en die steun zou heel erg welkom zijn! Je hebt een sterk bewustzijn, je weet dus ook wat je moet doen. Chocolade eten is zeker niet slecht, maar zoals ik al eens eerder gezegd heb, als je alles met mate doet dan is alles oké! (overdaad schaad) Het roken is een ander iets! Zoals Sytske ook al zei en wat je zelf ook weet is roken een verslaving. Dat moet je heel verstandig aanpakken en dat zal tijd vragen. Dingen forceren helpen niet! Stoppen met roken is ontwennen van de nicotine. Dat kan dus niet van vandaag op morgen. Je zal voor jezelf moeten uitzoeken wat voor jou de beste en meest efficiënte manier is om te stoppen met roken. Wat ik je nog wil zeggen… Als je al zo een sterk bewustzijn hebt, dan ben ik ervan overtuigd dat het je lukt. Het is enkel een kwestie van op jezelf te vertrouwen en positief te blijven! Mijn support hebt je alvast en wens je veel succes!
  In licht en liefde…
  Liefs, Heidi xx

  Like

  1. Als ik je dan toch nog een raad kan geven in stressmomenten… Doe iets wat je leuk vind en graag doet, iets wat je ontspant en je gedachten verzet! Dit is de enige raad die ik je kan geven, maar misschien had je ook al dat gedacht!? Alvast veel succes en doorzetting…!

   Liked by 1 persoon

   1. Dankjewel Heidi! 🙂 Ik denk dat lezen mijn afleiding gaat worden. En bloggen! 😉 Deze twee dingen vind ik erg leuk en kan ik mijn gedachten mee verzetten. Thanks for the tip!!

    Liked by 1 persoon

  2. Hoi Heidi,

   Wel fijn dat jij wel op een goede manier met stress om kunt gaan. Ik moet dit echt nog leren.

   Ik weet zelf inderdaad goed wat ik moet doen, ik moet enkel stappen gaan zetten. En dat komt wel goed. Het hoeft ook niet allemaal tegelijk.

   Vorige maand heb ik het overeten onder de knie gekregen. Deze maand gaan we voor het roken :). Maand daarop ga ik werken aan mijn positieve instelling. Maar ik denk dat die vanzelf verbetert wanneer ik eenmaal een tijdje ben gestopt met roken, het scheelt weer in stress.

   Roken is inderdaad een verslaving. Maar gek genoeg heb ik van de lichamelijke verslaving nooit zo’n last als ik wil stoppen. Bij mij is het een mentaal ding.

   Afbouwen is iets wat ik heel lastig vind. Het lukt me niet om te minderen. Ik denk dat ik toch ga proberen cold turkey te stoppen. In het verleden heb ik dit twee keer gedaan. Ik ben toen 5 jaar, en een jaar gestopt. Afbouwen heb ik vaker geprobeerd maar dit lukt me echt niet helaas.

   Lief dat je zegt dat ik een sterk bewustzijn heb. Ik ben inderdaad veel bezig met mijn binnenwereld, en daar word je zelf bewust van. Echter wil ik ook daarin minderen. Steeds maar weer het vergrootglas op mijn binnenwereld leggen. Ik wil juist meer aandacht gaan besteden aan de buitenwereld. Aan nieuwe dingen, nieuwe mensen, de natuur, goede boeken, leuke films, een nieuwe opleiding. You name it! 😉

   Bedankt voor je support Heidi. Superlief van je! 🙂 Word erg gewaardeerd. Dankjwel!

   xxx Liefs, Mentje

   Liked by 1 persoon

 3. Wat het roken betreft, je komt er wel uit! Wat het bewustzijn betreft, heeft niet enkel met je innerlijke zelf te maken maar ook met de buitenwereld, dus zou ik zeggen laat je bewustzijn verder groeien, het is heel verhelderend en helpt je de dingen nog beter begrijpen…! Ga op ontdekking…! De wereld ligt voor je open, de natuur is gratis! Go for it! 🙂 😉
  Liefs, Heidi xxx

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s