Lifestyle

Dankbaarheid

Hoi Lieve Lezers,

Dankbaarheid is een gevoel wat we allemaal kennen. Volgens het Psychologie Magazine vergroot dankbaarheid je gevoel van geluk, geeft het je minder stress, en laat het je sociale contacten opbloeien. Een citaat uit het Psychologie Magazine:

“Voor een deel zit dankbaarheid in onze persoonlijkheid: de een is van nature meer geneigd om zijn zegeningen te tellen dan de ander. Mensen die hoog scoren op een dankbaarheidstest zijn over het algemeen gelukkige mensen, zo wordt duidelijk uit vele onderzoeken. Ze hebben vaker positieve emoties, zijn tevredener met hun leven en hebben positieve verwachtingen van de toekomst. Tegelijkertijd hebben ze minder gevoelens van angst en depressie. Ze zijn bovendien prettige mensen om mee om te gaan: ze zijn aardiger, empathischer, vergevingsgezind, behulpzaam, niet snel jaloers en niet-materialistisch ingesteld.”

Mooi geschreven stukje. En zoals het er staat, zo zie ik het ook.
Psychologie magazine stelt de vraag: “Maakt dankbaarheid wel echt gelukkiger, of hebben gelukkige mensen gewoon meer reden tot dankbaarheid?” Ze vertelt meteen dat uit onderzoek is gebleken dat dankbaarheid echt gelukkig maakt.

Dankbaar zijn is iets dat je kunt oefenen. De meest bekende oefening is het tellen van je zegens. Dit kunnen kleine en grote zegens zijn. Grote zegens zijn bijvoorbeeld het hebben van een fijne werkomgeving of een warme familie. Kleine zegens kunnen zijn de glimlach van de bakker om de hoek op een dag waarop jij er doorheen zit.

Een tweede oefening is het schrijven van brieven van dankbaarheid aan mensen van wie jij vind die het verdienen omdat ze veel voor je hebben betekend. Vooral deze oefening is het meest effectief. Uit de onderzoeken die gedaan zijn met deze oefeningen blijkt dat de mensen die de dankbaarheidsbrieven verstuurde een geluksgevoel ervaarde dat langer duurde dan een maand.

Deze oefeningen zouden je beter bewust maken van welke dingen en mensen belangrijk voor je zijn en ze trainen je om het goede te zien in het leven. Door dit bewustzijn ben je geneigd deze dingen waar je dankbaar voor bent meer tijd en aandacht te geven. Klinkt goed toch?

Daarom dus ga ik deze twee oefeningen een maand uitproberen. Ik ga:

  • Tot 1 november elke dag mijn zegens tellen en deze bijhouden in een dagboekje
  • Aan de slag met dankbaarheidsbrieven schrijven aan mensen die veel voor me betekenen. Deze brieven moeten authentiek en welgemeend zijn
  • Aan het einde van deze maand bespreken op mijn blog hoe ik deze oefeningen heb ervaren.

Het lijkt me leuk in dit artikel de zegens van vandaag te bespreken šŸ˜Š De eerste paar zegens bedenken zijn natuurlijk makkelijk. Ik ben benieuwd hoe goed het me af gaat over een week. Als het goed is maak je gaande weg in het leven steeds opnieuw weer dingen mee waar je dankbaar voor kunt zijn, dus het zal wel goedkomen šŸ˜‰

Goed, waar ben ik vandaag dankbaar voor en voel ik me mee gezegend?

1. Ik ben dankbaar voor mijn ouders : Ik ben ze dankbaar omdat ze altijd voor me klaarstaan. Het zijn twee liefdevolle, warme mensen die altijd achter me staan wanneer ik het nodig heb. Vooral mijn moeder is echt een grote steunpilaar in mijn leven. Ik kan haar dag en nacht bellen mocht het nodig zijn. Ze is heel compassioneel en empatisch en heeft altijd een luisterend oor. Ze houd onvoorwaardelijk van me en blijft altijd in me geloven. Onze band is sterk šŸ’œ

2. Ik ben dankbaar voor mijn vriend Sadeq. Mijn nummer 1 man in mijn leven. Ik ben Sadeq dankbaar omdat ook hij altijd achter me staat en er voor me is wanneer ik hem het hardste nodig heb. Daarnaast is het gewoon een ontzettende lieverd die alles voor me doet. Bij hem voel ik me veilig en beschermd, altijd. Verder is hij heel bijzonder van karakter in de positieve zin van het woord en begrijpen we elkaar heel goed. We kunnen soms uren met elkaar praten over de mooie dingen in het leven en waar we op dat moment mee bezig zijn. Hij is mijn soulmate šŸ’š

3. Ik ben dankbaar voor mijn gezondheid. Voor zover ik weet ben ik lichamelijk kerngezond! Ik mankeer niks. Ik ben enkel wat vaker verkouden dan de gemiddelde mens, maar ik breek nooit wat en heb op een allergie na nooit vervelende gebreken of aandoeningen. Hier ben ik echt dankbaar voor. Mijn moeder bijvoorbeel heeft de ziekte van Ehlers Danlos en is hierdoor slechtziend en rolstoelafhankelijk. Ik weet van haar hoe moeilijk dat is.

4. Ik ben dankbaar voor mijn goede vriendinnen: Net als vele ben ik het type persoon dat 5 goede vriendinnen heeft, en niet 50 oppervlakkige. De 5 vriendinnen die ik heb zijn allemaal stuk voor stuk toppers. Ik heb geen beste vriendin omdat ik geen enkele vriendin als ‘beter’ beschouw dan een ander. Ze zijn allemaal uniek en ik heb met allemaal een andere band. De een spreek ik vaker dan de andere maar dit zegt verder niets. Nog geen week geleden ontving ik een heel lief appje van een vriendin waarin ze vertelde dat ze me mooi vind van binnen en van buiten en letterlijk zei dat ze van me houd! Hoe geweldig is dat? Een vriendschap waarin je zulke dingen uit kan spreken naar elkaar. Zo lief šŸ’›

Dit zijn hele mooie dingen om dankbaar voor te zijn toch? Voor deze denken ben ik eigenlijk elke dag dankbaar. Meestal sta ik wekelijks bij deze dingen stil en dat geeft me inderdaad zoals in het Psychologie Magazine staat begreven een goed gevoel.

Vanaf vandaag ga ik lekker aan de slag met deze oefeningen en ik ben beniewd wat het met me gaat doen. Ik verwacht dat ik me er heel goed bij ga voelen want ik hou van dankbaarheid. Ik ken het gevoel van geluk dat het me geeft eigenlijk al. Maar toch lijkt het me leuk deze ofeningen een maand lang te doen, simpelweg omdat ik ze nooit eerder heb gedaan. Eind oktober komt er een artikel online over hoe ik het heb ervaren dus stay stuned!

šŸ’‹ Mentje

Een gedachte over “Dankbaarheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s