Fitgirl Journey

Fitgirl Journey – 22 kilo Update 3

Hoi,

Vandaag de derde update van mijn Fitgirl Journey.

Ik hou het kort maar krachtig. Het gaat goed op veel fronten:

1. Het eten gaat goed in de zin van dat ik al twee weken niet overeet en minimaal geraffineerde of verzadigde vetten binnenkrijg

2. Mijn gewicht daalt en ik heb mijn doel van deze maand behaald. Ik zit onder de 80. Ik weeg nu 79.9 kg.

3. Drinken gaat super, ik drink elke dag tussen de 2 en 2,5 liter

4. Ik ga nu al drie weken naar de sportschool, echter ben ik deze week een keer niet geweest i.v.m. ziek zijn.

Het gaat lekker dus. Ik voel me ook goed over hoe ik het aanpak allemaal momenteel. Ik beheers me goed op het vlak van eten en ben lekker aan het sporten. Het bijhouden van mijn dagelijkse doelijst gaat ook goed, veel groene V’tjes.

Ik wil momenteel niks veranderen aan hoe ik het nu doe behalve dat ik meer wil eten. En dan voornamelijk meer eiwitten, groenten en fruit. Is nu te weinig en dat helpt niet met afvallen. Dat is alleen maar slecht voor de stofwisseling en energie.

Dus, ik ga gewoon zo door denk ik 😌

💋 Mentje

13 gedachten over “Fitgirl Journey – 22 kilo Update 3

 1. Hoi Mentje,

  Een andere methode is, bijvoorbeeld, het bijhouden van een dieetdagboek op VA.
  Daar kon je zowel je voeding als beweging bijhouden.
  Ik heb dat dieetdagboek in het verleden eens 2x bijgehouden en dan beide keren ± 2 weken. Hiervan weet ik dat ik dit als zeer dwangmatig heb ondervonden en dat je het risico loopt dat je wat je wel of niet gaat eten laat bepalen door zo’n dagboek.
  De diëtiste waar ik ± 3 jaar geleden gesprekken mee had was zeer anti eetdagboek bijhouden en vond die lijstjes die ik maakte een veel beter idee. Ze wilde verder weten in hoeverre ik gebruik maakte van een keukenweegschaal en ze was gelukkig tevreden met mijn antwoord.

  Zo’n 10-rittenkaart is niet overal beschikbaar, maar de meeste sportscholen hebben wel iets in de vorm van een proefabonnement. Dit is erg handig als je eerst wilt uitzoeken welke sport je wilt gaan doen en in hoeverre die sportschool je bevalt.
  Mijn zus heeft om dezelfde reden als jij een abonnement voor 2 jaar genomen.
  Het is logisch dat een abonnement voor een langere periode goedkoper is, maar die mogelijkheid van 2 jaar kende ik gewoon nog niet.
  Als ze die milon-cirkel onder begeleiding wil doen moet ze zich apart inschrijven (dat kost verder niets) voor bepaalde tijdstippen, want er kunnen dan maximaal 8 mensen tegelijk trainen. Alleen het meedoen aan zo’n afvalrace was wel extra, vanwege het feit dat die vergezeld ging met het body-support programma. Vergelijk dat maar met trainen onder begeleiding van een personal coach en/of het gebruik maken van een dieetadvies.

  Ik drink nu 1½-2 liter per dag en op warmere en/of actievere dagen blijkt dit meer te zijn dan op koudere en/of minder actieve dagen. Het gaat mij er vooral om dat ik niet weer opeens weer meer ga drinken. En alleen op die dagen dat ik meer drink moet ik goed kijken naar het aantal koffie met cafeïne. Als ik dan namelijk alleen naar het tijdstip kijk dan kunnen het er meer worden dan 4. Dat is nu even mijn maximum.

  Er zijn veel dingen die effect hebben op je tanden, dus als je beide soorten koffie drinkt zal het weinig uitmaken. Ik drink ook wel eens rode wijn en dat heeft ook effect op de tanden.

  Dat het rondje op je weeklijstje staat vind ik logisch. Over wat voor afstand heb je het dan eigenlijk? Als ik een rondje dorp loop is dat, volgens google.map, ± 1050 meter.

  Fietsen is voor mij ook niet belangrijk, want ik loop in het dorp en doe, gezien de afstand, boodschappen met de auto.

  Bedoel je met meer eiwitten willen eten in de vorm van vast voedsel in plaats van het gebruiken van de eiwitpoeder?
  Van eiwitten wordt gezegd dat die meer vullen dan koolhydraten, maar in hoeverre geldt dit eigenlijk voor eiwitpoeder? Heb je met een shake van 25 gram aan eiwitten ook het gevoel dat het om 100 kcal extra ging? Ik los het op dit moment zelf op door middel van hüttenkäse/cottage cheese.
  Groenten en fruit bevatten vezels en die zijn inderdaad goed voor de spijsvertering.
  Koolhydraten worden omgezet in glycogeen en dat is voor je lichaam het eerste aanspreekpunt voor het verkrijgen van energie.
  Dat is ook de reden dat mensen die strikt low-carb eten, en in ketose raken, zo moe kunnen zijn, want hun lichaam moet dan energie gaan vrijmaken uit het verbranden van vetmassa. En ze moeten dan gaan sporten om te voorkomen dat je lichaam je spiermassa gaat aanspreken.

  Groetjes, Sytske

  Like

  1. Hoi Barkie,

   Net als jij vind ik caloriën tellen en een eetdagboek bij houden ook veel te dwangmatig en obsessief. Daarom kies ik ook niet voor deze methode. Ik zie het al voor me dat ik op de gram na alles op ga zitten meten en invullen. Nee hoor, doe mij maar lijstjes 😉

   Met meer eiwitten bedoel ik inderdaad meer vis, vlees, eieren, peulvruchten, kaas, noten enz. Ik denk dat eiwitpoeder ook meer vult dan koolhydraten. Van een proteïne shake zit ik voller dan van een maaltijdshake met veel koolhydraten. Maaltijdshakes heb ik in het verleden gebruikt vandaar dat ik het verschil op kan maken.

   Cottage cheese is een goede bron van eiwitten en ook nog eens erg lekker. De caloriën die daar inzitten ben ik niet bang voor. Zijn veilige caloriën. Men zegt wel eens dat afvallen alles met caloriën te maken heeft. Ik ben het hier niet mee eens. Ik ben er namelijk van overtuigd dat je aankomt wanneer je 1500 caloriën aan junkfood en chocola eet, en afvalt wanneer je 2000 calorien, aan eiwitten, groenten en fruit eet. Ik krijg dan ook in de sportschool het advies om meer te eten, maar dan wel gezonder.

   Dat glycoceen huist in je spieren als ik me niet vergis, en wordt aangesproken wanneer je gaan trainen. Echter op drogespieren.nl las ik dat glycoceen niet het enige is dat wordt aangesproken wanneer je aan het trainen bent. Je kan zowel vet als glycoceen verbranden.

   Koolhydraatarm is gewoon achterhaald vind ik. Je hersenen draaien op koolhydraten. Vooral de langzame koolhydraten heb je nodig. En bij een per ongelukke lage bloedsuiker kan een kleine zoete snack ook geen kwaad. Dat vertelde je me eerder ook nog eens over CBL. Waarbij je dus gerust snelle koolhydraten kan eten, als het maar vlak na de training is.

   Ik eet lekker mijn koolhydraten hoor 😉 Net als jij. In fruit zit ook snelle koolhydraten. Maar toch ben ik van mening dat je er niet dik van word. In het verleden heb ik ook periodes op veel fruit gefleefd en ik was een sprietje. Ik word er zo kriegelig van als je mensen hoort zeuren over de suikers in een appel…. Zucht… haha

   Liefs, Mentje

   Like

 2. Hoi Mentje,

  Ik werd ook kriegel van dat bijhouden, want ik vond dat inderdaad heel erg dwangmatig. Het is dat ik wilde uitrekenen, maar pas de dag nadien, wat ik bij ‘eten naar behoefte’ aan kcal zou eten + drinken. Daarnaast hoe ik dan scoorde voor wat betreft de verdeling in eiwitten, koolhydraten en vetten.
  Maar dat mensen dit jarenlang kunnen doen snap ik toch echt niet, want zoiets doe je toch hooguit tijdelijk, met als doel om tussentijds te evalueren?
  Zo houd ik ook maar af en toe iets bij en na evaluatie zie ik dan wel verder. Zoals nu met die koffie, want nu het kouder is zit ik op maximaal 3 met cafeïne, want ik houd ook rekening met het tijdstip, dus voorlopig hoef ik dat niet meer bij te houden.

  Die maaltijdshakes heb ik zelf nooit geprobeerd, maar die ene zus van mij heeft die ruim 20 jaar gebruikt. Hierdoor heeft ze de nodige ervaring met de diverse soorten/merken, maar ze keek hierbij alleen naar de soort die op dat moment het goedkoopste was.
  De eerste shakes had ze via zo’n consulente gekocht, maar ze had al snel door dat het die consulente enkel en alleen te doen was om producten te verkopen, dus dat er absoluut geen sprake was van begeleiding.

  Cottage cheese bevalt mij op dit moment prima, want ik kan er veel kanten mee op.
  Het is alleen zo dat ik op deze manier wel meer zuivelproducten gebruik dan ik eigenlijk zou willen, maar daarnaast weet ik ook dat mensen die vegetarisch eten verhoudingsgewijs hoger scoren voor wat betreft zuivelproducten en/of eieren.
  Met eieren zit ik nu bewust wat hoger dan eerder en ook met vis (vooral John West tonijnstukken) uit blik.

  Kcal zijn op zich wel belangrijk, want uiteindelijk moet je, om af te vallen, wel minder kcal eten dan dat je verbruikt. Maar ook de verdeling in eiwitten, koolhydraten en vetten is belangrijk. En daarnaast in welke soorten eiwitten, koolhydraten en vetten.
  Die online calculators houden echter geen rekening met het feit dat iemand verhoudingsgewijs meer spierweefsel of juist meer vetweefsel heeft.
  Vandaar dat ik die online calculators (en ook die van Valtaf) absoluut niet vertrouw(de).
  Ik heb er meer vertrouwen in als iemand een advies krijgt op basis van een goede meting, zoals bij jou die bodyscan. Die zie ik als meer betrouwbaar dan zo’n speciale weegschaal, want die zijn meer voor het simpel kunnen bijhouden van veranderingen.
  Met gezonder eten kun je veelal ook meer eten, terwijl je dan toch hetzelfde aantal kcal kunt blijven eten. Voor een bepaalde groep mensen geldt daarom dat als ze meer zouden eten bij hun (gezondere) maaltijden en dan minder (ongezonde) tussendoortjes nemen ze al zullen afvallen.
  Mijn broer en schoonzus zouden dit moeten doen, maar proberen die tussendoortjes nu nog extra te compenseren door te gaan sporten en vallen niet af.

  Die CBL methode houdt veel meer in en is speciaal bedoeld voor mensen die heel veel aan krachttraining doen en hun dieet daar ook helemaal op kunnen + willen afstemmen.
  Snelle koolhydraten kun je inderdaad het beste eten als je voorraad glycogeen (nagenoeg) is opgebruikt, want dan worden ze opgeslagen als glycogeen en niet als vet.
  Je moet als voorbereidende fase voor dat CBL trouwens eerst een ketogeen dieet volgen en vervolgens is het dus low carb + enkel na de krachttraining koolhydraten.

  Koolhydraatarm zie ik alleen maar zinvol voor een bepaalde groep mensen.
  Voor mensen met diabetes kan het een manier zijn om minder insuline te hoeven spuiten.
  Hetzelfde geldt voor het vervangen van snelle koolhydraten door minder snelle koolhydraten. Het gaat er bij hun ook om hoe ze zich voelen na het eten.
  Maar op zich zie ik koolhydraatarm vooral als een heropleving van Atkins en snap ik niet waarom het nu opeens weer zo populair is geworden. Ik hoop alleen voor de mensen die zo’n methode kiezen dat ze er wel rekening mee houden dat ze dan bepaalde micronutriënten moeten aanvullen. Veel dieetmethodes hebben het over ‘een’ multivitamine, maar voor iedere dieetmethode geldt dat het om weer andere micronutriënten kan gaan.
  Tijdens mijn eigen onderzoekje, naar wat ik zoal kon kopen bij (toen nog) C1000 en bij DIO, viel me namelijk op dat het per merk verschilt wat de inhoud is van de verschillende soorten multivitaminen. Ik heb toen wel eens aan wat mensen gevraagd op basis waarvan zij een keuze hadden gemaakt, maar kreeg daar heel ontwijkende antwoorden op.

  Bij fruit krijg je nog veel meer gezonde voedingsstoffen binnen en bij snelle koolhydraten geldt dat je beter kunt kijken naar de Glycemische Load (GL) dan naar de Glycemische Index (GI). De GI slaat namelijk alleen op de soort koolhydraten en houdt geen rekening met de hoeveelheid koolhydraten en de GL houdt met beide rekening. Vergelijk watermeloen met banaan. Beide scoren hoog bij GI, maar watermeloen scoort veel lager bij GL dan banaan.

  Liefs, Sytske

  Like

  1. Hoi Sytske,

   Voor tijdelijk even tellen kan juist heel handig zijn om erachter te komen hoeveel je circa binnenkrijgt op een dag. Maar aan de lopende band voor jaren achter elkaar vind ik ook echt te obsessief.

   Maaltijdshakes vind ik wel handig als je een maaltijd op een dag wikt vervangen vanwege bijvoorbeeld tijd te kort of het ontbreken van hongergevoel. Maar dan moet je wel een goede hebben. Als de Shakespeare voor jou zus nooit werkte is het jammer dat ze er steeds maar weer voor koos.

   Waarom wil je beperking in je zuivel inname? Heeft dit een speciale reden? Ik mag onbeperkt zuivel innemen van mezelf. Ik heb niet het idee dat ik er van aan zet. En ben in de veronderstelling dat wanneer je voor goede zuivel producten kiest dit ook nog eens erg gezond kan zijn. Griekse yoghurt, 0% vet kwark, halfvolle of magere melk, cottages cheese, enz.

   Om te kijken wat de verdeling van je koolhydraten eiwitten en vetten zijn kan het ook handig zijn tijdelijk een eetdagboek bij te houden. Zelf hou ik het gewoon bij gezond eten en probeer ik van elke groep genoeg binnen te krijgen.

   Een meting kan iemand persoonlijk inderdaad beter helpen dan de standaard waardes waar vanuit word gegaan op het internet. Vandaar ook dat ik er voor kies elke 6 weken een meting te doen en mijn voeding en trainingsschema met een medewerker in de sportschool te evalueren.

   Die CBL methode is denk ik niet iets wat ik ga proberen. Al is krachttraining wel het enige wat ik nu doe en zal blijven doen. Misschien dat ik me er in de toekomst een keer in verdiep.

   Die micro en macro ingrediënten moet ik me ook eens in gaan verdiepen. Even kijken hoe dat allemaal in elkaar steekt. Klinkt heel interessant. Net als de Gi en Gl. Ik ben niet bekend met deze termen nog. Weet jij een goed boek over voeding waarin dergelijke termen worden besproken?
   Hoe ben jij op de hoogte gekomen van deze termen? Heb je zelf onderzoek gedaan op het internet, lees je boeken, of heb je een opleiding gevolgd?

   Liefs, Mentje

   Liked by 1 persoon

   1. Hoi Mentje,

    Die maaltijdshakes werkten tijdelijk voor haar, maar na 5 kilo afvallen ging ze tussendoor snaaien. Resultaat: terug op het oude gewicht + extra gewicht. En dat dus keer op keer.

    Eiwitten kun je opdelen in plantaardige en dierlijke eiwitten.
    Veel van mijn dierlijke eiwitten zijn afkomstig van (vooral koemelkse) zuivelproducten en dat strookt niet met mijn ideeën over gevarieerd willen eten.

    De manier waarop jij te werk gaat met metingen, advies, bijhouden en evalueren vind ik een prima manier. Ik weet alleen niet wat de achtergrond, opleiding, is van degene van wie jij advies krijgt?

    In het begin haalde ik mijn informatie vooral uit boeken en daarna vooral uit artikelen op Internet. Boeken zijn meestal bedoeld voor een speciale doelgroep. Zo’n boek als ‘Eet als een expert’ bijvoorbeeld. Pekineesje heeft dat destijds gelezen en haar oordeel: “Goed uitgelegd, maar voor mij niets nieuws”. Voor mijn zus zou het heel geschikt zijn, maar die heeft het boek besteld en vervolgens ongelezen weer teruggestuurd. Ik heb geen idee waarom hoor. Ze koopt tegenwoordig regelmatig boeken, zowel nieuw als tweedehands, maar ik heb het idee dat ze geen enkel boek ook serieus lees en in hoeverre ze wat doet met de opgedane informatie.
    Zowel het Voedingscentrum als Gezondheidsnet hebben op hun site een encyclopedie en die zie ik beide als goede bron van informatie. Het gaat dan om neutrale informatie, dus niet gericht op een bepaalde dieetmethode.

    Liefs, Sytske

    Liked by 1 persoon

   2. Hoi Sytske,

    Jammer dat je zus steeds weer in haar oude valkuil viel. Hoe gaat het nu met haar?

    Zelf heb ik geen probleem met dierlijke zuivelproducten zoals kaas, melk en kwark. Ik zie ze als gezond. Ik wil mezelf ook niet teveel beperking in wat kan eten.

    De achtergrond opleidingen van de medewerkers in mijn sportschool weet ik niks vanaf. Maar ik heb vertrouwen in ze. Ze begeleiden me goed. Ze geven me goede en duidelijke adviezen en ik ga uit van wat zij me vertellen. JE moet ergens voor keizen toch? En ook leuk. Ze bellen me op als ik een tijd niet ben geweest om te vragen hoe het met me is en me uit te nodigen voor een fitnessafspraak. Heel professioneel en helpend want dat is een stok achter de deur voor mij.

    Nu begrijp ik waarom je veel verstand hebt van voeding. Je leest veel. Jammer dat jou zus hier geen voorbeeld aan neemt.

    Ik lees af en toe wel eens een artikel van drogespieren.nl maar wil dit eigenlijk vaker doen om steeds meer informatie over voeding te winnen.

    Liefs, Mentje.

    Liked by 1 persoon

 3. Hoi Mentje,

  Die zus is in haar berichten de laatste tij heel ontwijkend over zowel haar gewicht als over hoe het nu met het (di)eten gaat. Toen ze eerder op bepaalde tijden met die Milon Cirkel trainde (als er begeleiding aanwezig was) moest ze dat 1x per 3 maanden verlengen (vanwege aantal apparaten → maximum aantal deelnemers) en dan werd ze meteen gewogen. Nu ze die Milon Cirkel niet meer onder begeleiding doet wordt ze op die sportschool niet meer gewogen. Thuis wegen zou ze niet meer doen, maar of ze dat nu wel weer doet? Ik heb echt geen idee. Ze heeft het nu vooral over hardlopen en meedoen aan hardloopevenementen. Eind van deze maand zie ik haar (en haar kinderen) bij mijn broer en krijg ik misschien een wat beter beeld.

  Ik zie dierlijke zuivelproducten op zich wel als gezond, en nog altijd als beter + lekkerder + goedkoper dan al die alternatieve zuivelproducten, maar het ging/gaat me even om de dagen dat ik al mijn volwaardige eiwitten dan alleen uit zuivelproducten haal. Het merendeel dan uit koemelk (magere melk, magere kwark, hüttenkäse en sommige soorten kaas) en soms schapen- of geitenmelk (sommige andere soorten kaas).
  Ik denk er gewoon nog even verder over na…

  Het lijkt mij simpelweg een prettig idee welke opleiding(en) degene die mij advies geeft heeft gevolgd. Je hebt trouwens helemaal gelijk als je stelt dat je ergens voor moet kiezen.
  En als je tevreden bent over de begeleiding en adviezen van je huidige sportschool, en zo te lezen ben je dat, zit je bij hun wel goed.

  Ik krijg diverse nieuwsbrieven en probeer op die manier een beetje op de hoogte te blijven van wat er nu zoal gaande is op het gebied van voeding. Maar een goede basiskennis, over zowel voeding als over de invloed van voeding op en de werking van je spijsvertering, kan natuurlijk nooit kwaad. Heb jij (of heeft je moeder) een abonnement op de bibliotheek?

  Het excuus van ‘had het niet in huis en vergat het steeds te kopen’ herken ik van andere mensen. Vandaar dat ik standaard een lijstje heb liggen waarop ik noteer wat ik bij een volgend bezoek aan de supermarkt(en) moet kopen. Idem geldt voor de producten die ik normaal gesproken bij de natuurvoedingswinkel en Turkse supermarkt koop.

  Liefs, Sytske

  Liked by 1 persoon

  1. Hoi Sytske,

   Jammer dat je zo weinig hoogte hebt van de situatie van je zus. Maar gewicht en dergelijke kunnen ook nogal gevoelig liggen. Wellicht dat ze daarom zo ontwijkend doet. Ikzelf heb hier minder last van. Ik kom eerlijk uit voor mijn gewicht en mijn situatie (hoe het gaat, wat wel en niet lukt etc.) Maar snap het wel van mensen als zij hier wat terughoudender in zijn.

   Ik ben zeker tevreden over de begeleiding van sportcity. Ik ben ook wel benieuwd naar hun ahtergrond opleiding maar vind het onbeleefd om hier expliciet naar te vragen.

   Ik zie het niet in huis halen van melk niet als een exuus per see maar meer als een reden. Uiteraard is het wel iets waar ik op moet gaan letten. De melk is in ieder geval gehaald nu 😉

   Liefs, Mentje

   Liked by 1 persoon

   1. Ik heb geen idee welke boeken je tegenwoordig bij een bibliotheek kunt lenen.
    Daarnaast is het afhankelijk van je huidige kennis van voeding vs spijsvertering, want de boeken zijn geschreven voor een bepaald basisniveau. Ik zou ook kijken naar de auteur, want Amerikanen kunnen een heel hoofdstuk wijden aan iets waarvoor een ander slechts 1 pagina nodig heeft. Of het gaat over de voedselindustrie in, bijvoorbeeld, Amerika.

    Like

 4. Hoi Mentje,
  Ik zie reden of excuus in dit geval als hetzelfde hoor. Dus er zit (wat mij betreft) verder geen dieperliggende gedachte achter.
  Liefs, Sytske

  PS Fitgirl Journey- Update 5 staat nog niet open voor reacties, net zoals een paar andere recente BLOG’s.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s