De stand van zaken – update

Hoi!

Zoals beloofd ben ik vandaag naar de sportschool gegaan om mijn vet- en spierpercentage te laten meten. Het resultaat was schokkend. Maar goed, wel een eyeopener. En dit keer geeft het motivatie inplaats van dat het me demotiveert. Dat is wel fijn.

Dit is de uitkomst:

Gewicht: 81,1 kg.
Vetmassa: 34,1 kg.
Lichaamsvocht: 34,4 kg.
Vetvrije massa: 47 kg.
Skeletspiermassa: 25,8 kg.

BMI: 28,4
Vetpercentage: 42 %
BMR: 1386

Ja wat zal ik zeggen? Valt mee? Valt niet mee. Ik weeg gewoon veel te veel en heb veel te veel vet op mijn lichaam. Mijn spiermassa is oke, maar mag ook wel hoger. Gelukkig zit mijn BMI wel nog onder de 30. Dat is wel een opluchting voor mij. Ik wil deze graag op 22 zien uiteindelijk.

Ik vermoedde al dat die 82,2 aan mijn menstruatie lag, en ik heb zelfs het gevoel dat er nog meer vanaf gaat van mijn menstruatie omdat ik me nog niet 100% normaal voel (lees: opgezwollen buik).

Met de medewerker in de sportschool heb ik over 6 weken weer een afspraak. Ik heb met haar kortgesloten dat we elke 6 weken een full body meting laten maken. De uitslag hiervan kan ik altijd inzien via de mywellness app.

Dus, ik ga er gewoon voor. Ik heb er nu eens een keer een goed gevoel bij en dat is wel heel prettig. Het meisje in de sportschool was het er verder mee eens dat ik voor een tempo van 2 kilo afvallen per maand kies. Een halve kilo per week vind ze wel realistisch zegt ze, omdat je je lichaam tijd moet geven.

Ik ben benieuwd hoe mijn lichaam gaat veranderen als ik echt 2-3 keer per week sport en gezond eet + daarnaast nog veel beweeg (paardrijden, fietsen, wandelen). Ben ook benieuw hoe snel ik zal gaan. Ik denk des te meer ik mijn best doe, des te sneller het gaat.
Kwestie van heel erg mijn best doen dus!

Ja, ik kan het. Zoveel mensen om me heen zijn van dik naar dun gegaan. Mij moet het ook lukken. Ik hoef alleen maar consequent mijn richtlijnen en doelijstjes na te volgen, naar de sportschool te gaan, en gezond te eten. Lijkt veel maar valt ontzettend mee.

In het begin is het veel checken van de lijstjes en mezelf pushen om te sporten. Maar na verloop van tijd wordt het naleven van de lijstjes en het sporten een gewoonte. Zo ook het paardrijden, fietsen en wandelen.

💋 Mentje

p.s. Foto’s van mij zoals ik nu ben komen nog! Ben ik vandaag vergeten te maken.

13 gedachtes over “De stand van zaken – update

 1. Sytske Barkhuis zegt:

  Je schrijft “in het begin is het veel checken van de lijstje”.
  Wetende dat jij volledig achter die punten op je lijstje staat vraag ik me serieus af welke van deze punten de afgelopen periode niet zijn gelukt en wat daarvoor de redenen waren.
  De term ultra gezond eten vind ik trouwens niet bij jou passen, want jouw uitgangspunten zijn vooral gangbare producten en de Schijf van Vijf en absoluut geen vreemde (dure) fratsen.

  Liked by 1 persoon

  • Mentje zegt:

   Toch is ultra gezond mijn doel ☺. Zoals dit meisje eet is wel een voorbeeld voor me: http://www.lifewithpuk.wordpress.com Ik zou alleen wat meer langzame koolhydraten willen eten.

   Ik ben sinds gister bezig met mijn lijstjes en wil deze dagelijka in de ochtend checken. Als jij hoopt op het bespreken van alle punten moet ik je teleurstellen want dat ga ik niet doen. Wellicht wel eens per maand. Maar niet na 2 of om de zoveel dagen. Ik gun mezelf wat tijd om er mee aan de slag te gaan. Strakke regime moet ik natuurlijk wel aan wennen.

   Like

   • Sytske Barkhuis zegt:

    Nee joh. Waar het mij even om ging is de punten waar je nu de afgelopen periode niet aan hebt kunnen voldoen. Wat mij betreft hoef je dat absoluut niet online aan te geven, maar het is wel belangrijk, voor jezelf, dat hetgeen je daar dan van heeft afgehouden nu geen rol meer speelt.
    Wat jij onder ultra gezond verstaat is duidelijk iets anders dan wat ik daar onder versta.
    Ik denk dan namelijk meer aan alles biologisch + superfoods <- dure producten dus, waar je het nodige geld aan kwijt bent.

    Liked by 1 persoon

   • Mentje zegt:

    Ja die punten ga ik op letten. Maar aangezien ik mijn maandelinkse, wekelinkse en dagelijkse doelijsten wel ga beapreken vind ik de richtlijnen ook nog bespreken een beetje veel worden. Misschien kijk ik er op terug samen met de 6 wekelijkse evaluatie en meting van de sportschool. Is wel een goed idee om over na te denken in ieder geval. Goede tip, dankjewel 👍 Ultra gezond is een term die ik zelf heb verzonnen bij mij valt daar onder ongeveer wat puk eet op een dag maar dan met meer langzame koolhydraten in de vorm van rijst, volkoren penne, aardappel, havermout, brinta, enz… ik heb die echt nodig heb ik gemerkt. Ze helpen je je bloedsuiker stabiel te houden en ik slik medicatie die juiat rommelt met je bloedsuiker. Vandaar 😊

    Like

   • Sytske Barkhuis zegt:

    Hoi Mentje,
    Ik zie nu ‘opeens’ (op je BLOG mijn steun en toeverlaat: lijstjes) dat je daar zowel over richtlijnen als doelijstjes schrijft. Uiteraard maakt het mij niet uit of je nu 1x per week met Sadeq boodschappen doet bij de AH of dat je 3x per week naar de Spar fietst en in hoeverre je wat lekkers koopt bij Ekoplaza.
    Kijken naar wat een ander doet kan wel vanwege de ideetjes, maar in hoeverre haar eetpatroon geschikt + haalbaar is voor jou dat bepaal je voor jezelf. Ik kom ook wel op sites waarvan ik denk dat je wel een goed gevulde portemonnee nodig hebt wilt je net zo eten als de webmaster.
    Voor mij zijn koolhydraten ook belangrijk, want die lust ik te graag + zie ik als gezond vanwege de micronutriënten. Die micronutriënten krijg ik liever binnen in hun natuurlijke omgeving dan via in een laboratorium ontwikkelde pillen met samengevoegde (onnatuurlijke) micronutriënten.
    Liefs, Sytske

    Liked by 1 persoon

   • Mentje zegt:

    Hoi Systke,

    Wat haalbaar is voor een bepaald persoon is inderdaad heel persoonlijk. Zoals puk eet is niet haalbaar. Maar wel ongeveer zoals ik het graag zie. Alleen dus met meer langzame koolhydraten. Want dan is het wel haalbaar voor mij. Ik ben blij dat je langzame koolhydraten gezond vind want ik vind dat ook en vind het altijd maar onzin dat mensen al hun koolhydraten schrappen. Je hebt ze nodig. Je hersenen draaien erop

    Voor sommige dieten moet je inderdaad een dikke portemonnee hebben, heb je dat niet dan zul je wat anders moeten proberen.

    Het is wel een goede tip van je toch eens in de zoveel tijd te kijken naar niet alleen mijn lijstjes maar ook naar mijn richtlijnen en die dan te evalueren. Boodschappen doen bij de AH is voor ons heel belangrijk. En het evalueren kan een stok achter de deur zijn om het consequent te doen.

    Liefs, Mentje

    Like

   • Sytske Barkhuis zegt:

    Hoi Mentje,

    Ik heb in de tweede helft van 2015 een aantal gesprekken gehad met een diëtiste over een gezond eetpatroon. Zij bleek echt anti koolhydraatarm te zijn als dieetmethode voor mensen die voor de rest gezond zijn. Zo’n dieetmethode is meer bedoeld voor bepaalde (groepen) mensen.
    Ik ben, net als zij, meer een voorstander van koolhydraatbeperkt, waarbij beperkt slaat op het soort koolhydraten dat je dan gaat eten; dus wel fruit, alle soorten (knol)groenten, volle granen, peulvruchten.

    Dat boodschappen doen bij AH voor jullie belangrijk is kan ik me goed voorstellen.
    Omdat jullie dit samen doen kun je daar het beste een vast dagdeel voor reserveren.
    Uit ervaring weet ik dat 1x per week boodschappen doen wel een hele omschakeling betekent, want je moet dan van tevoren al zo’n beetje weten wat je voor die week allemaal nodig denkt te hebben. Toen ik daar zelf mee geconfronteerd werd maakte ik eerst een soort van eetplan, want bij verse producten moet je rekening houden met de houdbaarheid. Zo wil ik champignons bijvoorbeeld maar een paar dagen bewaren, terwijl prei en bloemkool best tot het eind van de week kunnen blijven liggen.

    Hoe je dat gaat aanpakken met die lijsten is een kwestie van uitproberen wat voor jou het beste werkt.

    Liefs, Sytske

    Liked by 1 persoon

   • Mentje zegt:

    Hoi Sytske,

    Zoals jullie erover denken denk ik er ook over. Ik wil alleen beperken op de ongezonde snelle koolhydraten. Havermout, brinta, bruin brood, rijst, volkoren penne en aardappels eet ik gewoon. Jij ook dus?

    Wij willen op de dinsdag voor 7 dagen boodschappen doen hebben we afgesproken. Dan kopen we vlees en groenten in de aanbieding. We moeten inderdaad rekening houden met de houdbaarheid. Vooral met groenten en fruit. Vlees kan in de vriezer. Dit hebben we de vorige keer ook gedaan.

    Mijn lijstjes pak ik als volgt aan. Ik heb een word document voor mijn dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse doelijsten afzonderlijk. Met daarin tabellen met verschillende taken. De taken vink ik af met een rode X of een groene V. Ik ben hier nu een week mee bezig.

    Deze week ging het vooral om het consequent bijhouden van wat ik doe en niet perse alleen om het krijgen van een tabel vol met groene V’tjes. Al heb ik er wel een aantal verzameld 🙂

    Liefs, Mentje.

    Like

 2. hotthingsforladies zegt:

  Je hebt soms hele leuke en goedkope kookboeken voor wat gezonder en eten wat makkelijk klaar te maken is maar wel gezond.

  En staan vaak goede recepten in.
  Anders vaak altijd wel kookboek online afgeprijst hihi maar sowieso minder vaak vlees eten veel groentes en veek fruit al super gezond.
  Volkoren pasta en rijst.
  Als tussendoortjes worteltjes of mini komkommers of snoep tomaatjes of muesli repen.noten ooo gezond trouwens.

  Je bent goed bezig meid 😘

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s