Even mijn hart luchten

Hallo,

Graag wil ik even mijn hart luchten, want op dit moment voel ik me even helemaal niet goed. Raar zou je denken omdat ik gister nog een blog heb geschreven over hoe blij ik ben met mijn nieuwe projectje en hoe gemotiveerd ik me voel hiermee aan de slag te gaan.

Maar vandaag ben ik even heel hard geconfronteerd met mezelf. Ik ben tegen beter weten in toch op de weegschaal gaan staan en deze gaf aan dat ik 81 kilo weeg. Wel met kleren en in de avond. Ik vind dit echt heel erg. Ik had me voorgenomen de 80 echt niet te passeren maar het is toch gebeurd.

Ik ben maar 1.69 dus 80 is voor mij echt veel te veel. De 18,5 kilo eraf is nu 21 kilo eraf geworden. Het kan zijn dat ik een kilo of 2 vocht vasthou en dat ik over 3 dagen weer wat ben afgevallen. Maar toch, de cijfers liegen niet.

Wat moet ik nu aan met mezelf? Ik schaam me ergens ook heel erg. Ik heb hier op mijn blog ‘Fitgirl Journey’ in het menu staan en ik ben hier al een tijd mee bezig, of eigenlijk niet mee bezig en er gebeurd niks behalve dat ik aankom.

Er is altijd wel een reden om niet naar de sportschool te gaan. Er is altijd wel een reden om eten te bestellen. Er is altijd wel reden om toch dat stuk chocola te nemen en dat extra broodje. Ik ben moe, mijn bloedsuiker is laag, heb slecht geslapen, heb een angstaanval of iets anders mentaals wat me in de weg zit. Ik schaam me echt dat mijn Fitgirl Journey zo aan het floppen is.

Ik ben mentaal wel sterk en ik kan omgaan met tegenslagen. Maar de 80 gepasseerd zijn is echt een klap in het gezicht. Hoe heb ik het zo ver laten komen? Wat bezielt me dat ik zo slecht voor mezelf zorg op het gebied van mijn gezondheid? Waarom snoep ik nog? Waarom bestel ik nog? Waarom laat ik het zo uit de hand lopen?

Soms voelt het alsof ik niet anders kan dan eten en wegkruipen in mijn eigen schulpje thuis met een goede film. Elke keer als ik probeer minder en gezonder te eten krijg ik last van vermoeidheid, onrust, angst, slapeloosheid of iets anders vervelends. Ik eet omdat ik die gevoelens en dingen niet kan verdragen.

Ik sport niet omdat ik me schaam en niet meer naar de sportschool durf, al die spiegels. Ik ben bang dat de mensen daar zien dat ik dikker ben geworden sinds ik me in heb geschreven en dat ze op me neer gaan kijken. Ook ga ik wel eens niet omdat ik moe ben en weer in dat schulpje wil kruipen om mijn energie op te laden. Ik wil dan liever ontspannen inplaats van me inspannen. Dat ik steeds weer die ontspanning opzoek geeft aan dat ik dus blijkbaar die ontspanning nodig heb.

Al schrijvende kom ik erachter waar de kink in de kabel zit. Het zit hem in 4 dingen:

 • Niet kunnen vedragen wat ik voel als ik niet eet
 • Willen ontspannen inplaats van inspannen
 • Schaamte tegenover andere mensen
 • Geconfronteerd worden met de werkelijkheid

De werkelijkheid is hard. Het is nu zo dat ik te zwaar ben voor een aantal paarden op de manege waar ik rijd. Ik rijd nu gelukkig op een groot paard dat mijn gewicht makkelijk kan dragen. Maar er zitten waarschijnlijk ook paarden bij waarvoor ik te zwaar ben. Ook ziet het totaal plaatje van de combinatie (jij op je paard) er gewoon niet fijn uit zo.

De paardensport is echt mijn wens. Iets waar ik voor leef momenteel. Ik wil dat niet verpesten met overgewicht. Eten en roken beheersen nu voor een groot deel mijn leven. Ik had het nog niet verteld, weer omdat ik me ervoor schaam, maar ik ben weer begonnen met roken al enige tijd. Ook hier voel ik me ontzettend rot over.

Een goede amazone is fit en gezond, of in ieder geval goed bezig met fit en gezond worden. En ik ben dit niet besef ik me nadat ik die 81 op de weegschaal zag staan.
Als ik vooruit wil komen in de paardensport moet ik echt een andere kant van mezelf gaan laten zien. En echt een andere leefstijl gaan aannemen. Met overgewicht kun je jezelf en je paard namelijk in de weg zitten.

Ik wil een aantal afspraken maken met mezelf:

 • Per vandaag stop ik met roken
 • Tot 31 December dit jaar bestel ik niet meer
 • Om te beginnen ga ik echt 1 keer per week fitnessen
 • Binnen Leiden/Leiderdorp pak ik altijd de fiets

Ik hoop dat mijn grootste wens me gaat motiveren gezond en fit te worden. Je moet voor je grootste wens wel een chocolaatje of sigaretje kunnen laten liggen en 1 keer per week even een uurtje sporten. Zoveel is dat nu ook weer niet gevraagd vind ik als ik er even zo over nadenk.

Het is denk ik handig als ik nu even kijk naar de 4 punten waarop ik vastloop in mijn proces en dan daarnaast een oplossing zet.

 • Niet kunnen verdragen wat ik voel als ik niet eet: Afleiding zoeken, met mijn vriend of moeder praten of een rondje in het park wandelen
 • Willen ontspannen inplaats van inspannen: Me realiseren dat ik echt niet overspannen word van een uurtje per weer inspannen en dat er naast dit uurtje ruimte zat is voor ontspanning
 • Schaamte tegenover andere mensen: Hier zal ik me gewoon overheen moeten zetten
 • Geconfronteerd worden met de werkelijkheid: Deze is moeilijk. Want ik weet dat wanneer ik mezelf in de spiegels bekijk ik motivatie verlies en door de bomen het bos niet meer zie en dan de handdoek in de ring wil gooien. Maar toch moet ik het doen en verdergaan. Inplaats van dat ik gedemotiveerd raak moet ik me erdoor laten motiveren door tegen mezelf te zeggen: Verder dan dit laat je het echt niet komen, dit is niet hoe je wilt zijn.

Wel denk ik dat ik het in me heb mijn doel van 60 kilo te bereiken. Ik wil het echt heel graag. Ik heb zat dingen te doen en dus ook zat dingen om mezelf mee af te leiden als ik het moeilijk krijg.

Ik hoop dat met dit bericht de knop nu echt om is gezet. En dat ik goed mijn best ga doen echt fit en gezond te worden en een gezonde leefstijl aan te nemen. Ik ga lekker lezen en paardrijden en dromen over de paardensport. Ik laat die wens me kracht geven. Kracht om door te gaan en vol te houden.

Bedankt voor het lezen.

πŸ’‹ Mentje

10 gedachtes over “Even mijn hart luchten

 1. Sytske Barkhuis zegt:

  Hoi Mentje,

  Als je gewend bent je β€˜s morgens te wegen in alleen je ondergoed dan heb je er toch niets aan dat je dan β€˜s avonds met je kleren aan op de weegschaal gaat staan?
  De weegschaal liegt inderdaad niet, maar je gewicht was 81 kilo – je kleding β†’ vermoedelijk ben je die 80 kilo nog niet gepasseerd!

  Dat je Firgirl Journey meer gaat over wat je wilt bereiken en hoe je dit wilt gaan aanpakken in plaats van dat je hier ook daadwerkelijk mee bezig bent had ik al wel door.
  Het is dat jij het bent en dat ik je al wat langer ken dat ik je toch ben blijven volgen, want bij een ander was ik vermoedelijk allang afgehaakt.

  Je hebt het over 4 punten waarop je vastloopt, waarvan ik bij >> Schaamte tegenover andere mensen << altijd zoiets heb van WELKE andere mensen? Al die andere mensen vinden van alles, maar in hoeverre zou jij je daar wat van moeten aantrekken?

  Als je fit en gezond wilt worden en een gezonde leefstijl wilt aannemen dan zul je daar tijd en aandacht aan moeten schenken. Een goed startpunt zou zijn is dat je eerst eens je bloed laat testen om te zien in hoeverre je eventueel tekorten hebt. Die tekorten kun je dan (tijdelijk) oplossen met het slikken van supplementen.

  Voor wat betreft een gezond eetpatroon kun je dan kijken naar de nieuwe Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad: https://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/advies_in_kort_rgv2015.pdf

  Liefs, Sytske

  Liked by 1 persoon

  • Mentje zegt:

   Hoi Sytske,

   Eigenlijk kon ik het gewoon niet laten toch even de weegschaal te checken. En toen die 81 aangaf dacht ik. Ja ik kan nu roepen dat ik kleren aan heb en dat het ’s avonds is maar dat verzin ik excuses. Maar voor in het vervolg is het wel handig om inderdaad op een vast tijdstip onder dezelfde omstandigheden te wegen, dus zonder kleren.

   Ja die figirl journey is gewoon nog niet echt van de grond gekomen. Ik vermoedde al dat het voornamelijk jou zou irriteren omdat je me altijd zo goed adviseert en probeert te helpen.

   Helaas zat ik vast een patroon van verkeerd denken en het maken van verkeerde keuzes. Maar elke dag is weer een nieuwe kans. En ik ben nog maar 31, als die knop eenmaal om is heb ik misschien wel de rest van mijn leven profijt van een betere leefstijl.

   Bedankt voor je link. Ik heb het gelezen en er staan goede adviezen in.

   Liefs, Mentje

   Like

   • Sytske Barkhuis zegt:

    Hoi Mentje,

    Even voor de goede orde: dat het mij irriteerde is veel te negatief gesteld.
    Ik weet namelijk dat je het heel erg graag wilde, maar dat er IETS was dat er voor zorgde dat je het een te lage prioriteit gaf. Je hebt namelijk nooit gedaan ‘alsof’ en hebt iedere keer eerlijk antwoord gegeven op vragen.

    Liefs, Sytske

    Liked by 1 persoon

   • Mentje zegt:

    Hoi Sytske,

    Het is inderdaad iets wat ik graag wil maar erg moeilijk vind. Het is denk ik een kwestie van de knop om zetten en van daaruit steeds goede keuzes maken: Ik neem deze donut niet, ik ga sporten, ik ga wandelen, ik bestel niet, ik maak een gezonde maaltijd, etcetera.

    Vandaag is de derde dag dat het goed gaat. De afgelopen 3 dagen heb ik minder (suiker) gegeten en geen ongezonde dingen besteld.

    Nu nog volhouden!

    Liefs, Mentje

    Like

   • Sytske Barkhuis zegt:

    Schoonzoon is de nodige kilo’s afgevallen door zich dan af te vragen: is de donut mij het aantal calorieΓ«n waard? Voor de rest at hij normaal ontbijt + lunch + avondeten, maar het ging dan vooral om de extraatjes (waaronder het standaard nagerecht bij de warme maaltijden).

    Liked by 1 persoon

   • Sytske Barkhuis zegt:

    Eerder stelde je voor dat ik een blog zou maken met lekkere, en gezonde, recepten.
    Waarom maak jij geen blog van wat je ’s avonds hebt gegeten?
    Dit zou je namelijk kunnen motiveren om zelf een maaltijd klaar te maken, terwijl het een drempel zou kunnen zijn om eten te bestellen.

    Liked by 1 persoon

 2. outfitvandedagblog zegt:

  Het is okΓ© om even de dingen niet onder controle te hebben. Gelukkig merk je het tijdig en kan je nog snel ingrijpen, het is niet onhaalbaar je nieuwe voornemens te behalen. Niet de moed laten zakken, we zijn alleen maar mensen en he.. we willen allemaal liever ontspannen hoor! Het leven is hectisch en zwaar en soms heb je de fut er niet voor. Geen reden tot schaamte πŸ’• komt goed! πŸ’ͺ🏻

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s