Consuminderen

Hallo!

Consuminderen, wat betekent dit?

“Consuminderen gaat nu zowel om zuinig met het milieu omgaan als om het besparen in je dagelijkse leven. Een van de belangrijkste kenmerken hiervan is dat je zoekt naar manieren waarop je niet in hoeft te leveren op de kwaliteit van leven, maar goedkopere alternatieven zoekt. Daarnaast probeer je verspilling tegen te gaan door bewuster je boodschappen te doen en beter je op je water- en energieverbruik te letten. Ook kun je hierbij denken aan het kopen van tweedehands spullen en het ‘upcyclen’ van oude spullen zodat ze niet weg hoeven.”

Een uitleg volgens spaarrente.nl. Lees het volledige artikel hier.

Ik wil consuminderen omdat voor dit jaar 2018 mijn financiële situatie een beetje is veranderd. Dit jaar heb ik minder vermogen dan normaal. Waar dit precies aan ligt is even niet belangrijk. Wat wel belangrijk is, is hoe ga ik hiermee om? Vele mensen hebben het niet breed en voor die mensen is het misschien wel leuk dit blog te lezen. In dit blog geef ik een aantal handige tips om goedkoper te leven. Tips die ik zelf in het dagelijks leven ga toepassen. Mijn tips gaan voor namelijk over goedkoper leven en niet over water- en energiebesparing:

1. Ga op koopjesjacht: Koopjesjagen heb ik eerlijk gezegd mijn hele leven al gedaan. Maar hiermee bedoel ik dat ik actief op zoek ga naar de goedkoopste alternatieven. Naar broeken, shirts en rokken die bijvoorbeeld met 70% zijn afgeprijsd omdat ze uit het assortiment gaan bijvoorbeeld. Ik neem hier ruim de tijd voor. Dit betekent dat ik alle winkeltjes in mijn stad afloop om te kijken naar de koopjes. Dit klinkt als veel moeite. Maarwe zijn aan het shoppen dan he, dus naar mijn zin heb ik het dan toch wel. Ik vind ook altijd dat het een heel voldaan gevoel geeft en een kick als je iets super leuks heb gescoord met erg veel korting.

2. Kijk naar superdealtjes: Deze kennen we allemaal wel. Hier bedoel ik mee dat je gebruikt maakt van bijvoorbeeld stickerkorting. En dan niet alleen voor kleding en schoenen. Maar ook voor cosmetica en andere producten. Agradi.nl bijvoorbeeld werkt veel met stickerkortingen. Zo heb ik daar reeds een hamsterkooi gekocht met 40% korting. De kooi was 83,93 en ik heb hem gekocht voor 50,36!

3. Maak gebruik van aanbiedingen: Hier let ik vooral op bij cosmetica. Kruidvat en etos hebben vaak producten in de aanbieding voor 2 voor de prijs van 1 of 3 voor 5,- etcetera. Het gaat hier dan om producten als tandpasta, deodorant, haarverf en shampoo. Ik maakte hier al gebruik van. Maar vanaf nu ga ik hier gretig gebruik van maken 😉 Gewoon de foldertjes van Spotta lezen en kijken welke drogist er leuke aanbiedingen heeft. Vervolgens lekker de fiets pakken en inslaan die hap!

4. Doe mee aan spaaracties: Dit is een hele goede. Veel winkels hanteren klantenpasjes waarmee je punten kan sparen. Als je zoveel aantal punten heb krijg je zoveel procent korting of een gratis product. Ik heb het niet niet alleen over winkels. Ook kappers, restaurantjes, koffietentjes en lunchrooms doen dit. Zo heb ik bijvoorbeeld een spaarkaart bij Anne & Max in Leiden en bij mijn kapper.

5. Kies voor huismerk: Als je boodschappen doet, kies dan gewoon voor het huismerk. Ik doe mijn boodschappen veelal bij de spar momenteel en dit is veel te duur. De Albert Heijn heeft een veel groter assortiment met producten in verschillende prijsklassen. Ook heeft de Albert Heijn eigen merk producten van goede kwaliteit en voor hele mooie prijzen.

6. Shop bij webwinkels: Shoppen bij goedkope webwinkels doe ik eigenlijk al mijn hele leven en is echt een aanrader. Waar ik voornamelijk bij shop is sans-online.nl en zalando.nl om even twee voorbeelden te geven. Zalando hanteert zelfs geen verzendkosten, ook niet bij retourneren. Echt geniaal! Cosmetica bestel ik wel eens bij drogisterij.nl. Bij deze laatste heb je ook regelmatig aanbiedingen.

7. Snuffel rond bij de Kringloop: Kijk eens in het rond bij de kringloopwinkel in je buurt. Zelf heb ik dit niet veel gedaan in mijn leven maar ik ben nu dus in mijn nieuwe situatie wel van plan dit te doen. In Leiden heb je een hele leuke kringloop winkel zitten waar ze vanalles verkopen. Het is een hele grote winkel dat electronica, meubels, servies, kleding, woonaccesoires en speelgoed aanbied. Hier zal ik veel te vinden zijn de aankomende tijd.

8. Snuffel rond op Marktplaats: Iedereen kent marktplaats. Ik vond nieuw en strak altijd heel fijn. Maar als je opzoek ben naar een specifiek product is deze vaak voor een hele schappelijke prijs in zo goed als nieuwe staat wel ergens op Marktplaats te vinden. Met een beetje geluk binnen jou stad zodat je geen verzendkosten hoeft te betalen. Marktplaats snuffel ik momenteel veel op rond. Voornamelijk voor zomerkleding. Ik heb gister nog een broek voor 2,50, een shirt voor 2,50, een vest voor 2,50 en een longsleeve voor 2,50 gekocht. Dus 4 items voor 10,-! Blij mee!

9. Check regelmatig de Marketplace op Facebook: Dit is een marktplaats op Facebook. Je kan hier heel handig een filter instellen die alleen advertenties weergeeft binnen jou regio. Op deze marktplaats vind je van alles. Ik heb veel leuke kleding, meubels en woonaccesoires voorbij zien komen en heb er al een leuke panterprint rok voor 2,50 gescoord 😊

10. Check of er een Weggeefhoek op Facebook is binnen jou regio: Op Facebook heb je een pagina voor de regio 071 die de Weggeefhoek heet. Dit is een pagina waarop iedereen gratis spullen aanbied. Je kunt hier dus zelf spullen plaatsen waar je graag een ander blij mee maakt, maar je kunt ook reageren op advertenties met ‘graag’ als je interesse hebt. Ik heb met regelmaat iemand blij gemaakt met spullen die ik niet meer gebruik via de weggeefhoek, en vorige week heb ik hier een gratis kast met TV, DVD-speler en stereo gekregen! Ook heb ik via de weggeefhoek een gratis knipbeurt gekregen omdat ik model heb gestaan voor een examenkandidaat. Scheelt me 25,-!

11. Shop bij Goedkope winkelketens: Gelukkig bestaan deze. Denk maar eens aan winkelketens zoals Berschka, Forever21, Primark, Van Haren, Coolcat, Big Bazaar, Xenos, Hema, Wibra, Zeeman en Action. Als je een beperkt budget hebt zijn dit de ideale winkels voor jou! Voor mij zijn dit in ieder geval de aankomende tijd mijn got-to-shops. Berhska, Forever21, Primark, Coolcat en Van Haren verkopen vooral mode. Leuke mode, voor weinig geld. En voor alledaagse dingen zoals kookspullen, gereedschap, klusgerei, servies, dierenspullen, woonaccesoires, schoonmaakspullen, cosmetica en knutselspullen kun je dus terecht bij Big Bazaar, Xenos, Hema, Action, Wibra en Zeeman. Deze winkels verkopen ook wel kledingen en schoenen, maar hebben hierin geen uitgebreid assortiment.

12. Eet goedkoop: Ontbijten met havermout en melk. Een pak Havermout kun je krijgen voor minder dan 50 cent. En een pak halfvolle melk voor minder dan een euro. Een pak havermout gaat een week mee, en met een pak melk doe ik 5 dagen. Dus ik ontbijt dan 5 dagen voor maximaal 1,50. Een stuk goedkoper dan brood met kaas! Naast dit soort handige dingen kun je ook gewoon kijken naar aanbiedingen in de supermarkt. Zo is het geen probleem als je brood met kaas wil eten als de kaas 2 voor de prijs van 1 is. Ik heb het nu vooral over havermout met melk, maar ook brinta is niet duur en skinny pancakes zijn ook goedkoop om te maken. Behalve dat deze ontbijtalternatieven goedkoop zijn. Zijn ze ook nog eens ontzettend gezond! Voor lunch zou je zelf eens bananenbrood kunnen maken of kunnen kopen bij de Hema. Deze kun je nemen met een beetje notenpasta of kaas die je in de aanbieding hebt gekocht. Zo kun je zelf met een beetje creativiteit nogmeer alternatieven voor de lunch maar ook avondeten bedenken die goedkoop en gezond zijn. Zoals volkoren bechuit met cottage cheese en komkommer bijvoorbeeld voor de lunch. Bij goedkoop eten hoort ook het niet doen van bestellingen. Tenzij je een paar euro korting krijgt, zoals mijn vriend dit altijd krijgt bij zo ongeveer elke buitenlandse toko hier in Leiden en je de kosten met een ander kan delen.

Dus! De aankomende tijd ga ik mijn eigen adviezen toepassen in mijn leven. Ik ga lekker heel Leiden en Leiderdorp doorfietsen en lopen voor de mooiste koopjes. Ook leuk, je valt er gratis vanaf, van al dat fietsen en wandelen 😉

Om mee af te sluiten deel ik mijn eerste 2 koopjes die ik heb gekocht sinds mijn omslag in de omgang met mijn budget. Ik heb 2 paar schoenen gekocht. Elk paar voor 15,-. Het gaat hier om hele leuke groene leren laarsjes, nieuw (2 keer gedragen) en cognac kunsstoflaarsjes, zo goed als nieuw. De groene leren laarsjes heb ik cadeau gekregen van mijn vriend alvast voor ons 2 jarig jubileum. De cognac laarsjes heb ik zelf gekocht:

bf1

bf2

bf3

bf4

Je ziet, die schoenen zijn in perfecte staat! 💖 De groene leren laarsjes zullen nieuw vast en zeker rond de 90,- gekost hebben en de congac laarsjes schat ik zo rond de 45,-. Dat is toch een hoop korting die je krijgt. Ik ben super blij!

De aankomende tijd zal ik leuke mini shoplogjes plaatsen van al mijn koopjes. Gewoon omdat ik het leuk vind 😄

💋 Mentje.

P.s. Ik wilde nog een punt toevoegen: Koop niks wat je niet nodig hebt, want dit probeer ik zelf niet te doen. Maar geen enkele vrouw doet dat en geen enkele vrouw zal dat ooit doen dus die heb ik bewust weggelaten 😉

7 gedachten over “Consuminderen

 1. Omg leuke blog al die dingen doe ik ook al jaren en bevalt super en vaak halverwege zomer altijd veel korting omdat er al herfst collectie aankomt haha.
  Ik vind action zeeman wibra c&a coolcat ..kruidvat en lydl super Chili en online Yves rocher..ik wacht dan tot 70% is of 50% en ook wel online soms acties bij bol..com of bonprix ..

  Ik loop eigenlijk nooit kleding als het niet is afgeprijsd hihi enorm leuke blog

  En kringloop winkels vertelde ik doen begin van de zomer eens wat ik daar allemaal scoorde..die dit al jaren trouwe fan.echt wij struinen vaak elke x andere plaats af hihi.

  Maar enorm goede bespaar tips ga zo door.
  Ik heb geen tijd en energie voor lange blog hele dag werken en druk gehad ’s x.hoe is afgelopen met sollicitatie

  Liked by 1 persoon

  1. Echt supergoed dat je dit al zo lang doet, jij hebt mijn tips niet nodig! Sterker nog een aantal tips heb ik van jou! 😉 Met name van naar de kringloop gaan. Ik weet inderdaad nog dat je hele leuke dingen hebt gescoord daar zoals een spijkerjasje, broek en mooie zomerschoenen van zwart/goud. Ik moet dat dus ook echt gaan doen, gewoon uit mijn comfortzone stappen en die winkel ingaan met 20 euro en dan thuis komen met 10 items haha! Nee jij bent echt de alfa koopjes queen, maar ik word de beta! lol!

   Snap dat je na een dag werken even geen energie hebt voor bloggen hoor, doe maar lekker rustig aan, met thee op de bank, wierookje, muziekje lekker chillen! 🙂

   De baan bij de bloemist is het niet geworden. Ik heb nu 2 andere sollicitaties lopen, en maandag heb ik een sollicitatiegesprek. Allebei voor huishoudelijk hulp waarvan 1 via Thuiszorg in Holland. Ik dacht: ja Wiltje doet het ook en het is heel dankbaar werk, dus ik kan dat net zo goed ook doen. Hiervoor hoef ik ook niet opgeleid te zijn. Heb grote bewondering voor jou hoor dat je zo werkt en hoe jij je budget beheert!Vind het knap hoe jij allemaal doet en het inspireert me enorm. Dikke duim omhoog! xxx

   Like

   1. Heel veel succes met je sollicitatie gesprek dan meid en ik duim voor je.

    Ach joh maakt niet uit voor mij wie John de expert is en niet.
    Toevallig is het al jaren een ding kringloop winkels maar is vanwege laag inkomen en ik weet je scoort er veel voor weinig.
    Ook soms merk kleding heb eens een Tommy hilfigher blouchje gekocht.
    Heb vorig jaar voor zorg groep denthe gewerkt in huishouding ook trouwens.

    Succes meid en hoop dat maandag doorgaat xxx

    Liked by 1 persoon

 2. Hoi Mentje,

  Wat jij sloebertoer noemt noem ik consuminderen. Bij sloeber denk ik namelijk meteen aan iemand die er slecht aan toe is (arme sloeber), dat is meestal iets dat je overkomt. Consuminderen zie ik meer als een bewust keuze en klinkt richting andere mensen ook als veel positiever over jezelf.
  Zelf houd ik me op diverse manieren met consuminderen bezig, maar voor iedereen is de situatie natuurlijk anders voor wat betreft (on)mogelijkheden. Je bent afhankelijk van de winkels die je in de buurt hebt. Gelukkig zijn er allerhande sites over consuminderen en hoe mensen dit dan zelf aanpakken. Dat laatste vind ik dan iets minder interessant vanwege die (on)mogelijkheden.

  Groetjes, Sytske

  Liked by 1 persoon

  1. Hoi Barkie,

   Omdat ik vond dat je met goede argumenten kwam heb ik mijn blogpost aangepast! 🙂 Mijn vorige titel was een beetje humortistisch bedoeld, maar klopt misschien inderdaad in wezen niet met wat ik aan het doen ben en wat ik ben. Dankjewel Sytske!

   Liefs, Mentje

   Like

   1. Hoi Mentje,

    Dat het wat humoristisch was bedoeld dat snap ik hoor.
    Wat ik het belangrijkste vind is dat je jezelf niet als slachtoffer gaat zien.
    Veel mensen komen in een situatie terecht waar ze niet zelf voor gekozen hebben.
    Hoe je daar dan mee omgaat is aan jou.
    Mijn ervaring is dat je dan beter kunt kiezen voor een positieve manier (wat kan ik allemaal nog wel) dan voor een negatieve manier (wat kan ik nu allemaal niet meer).

    Liefs, Sytske

    Liked by 1 persoon

 3. Hoi Mentje,
  ik ben geen koopjesjager maar dit wil niet zeggen dat ik nooit eens iets afgeprijsd koop (in de solden zoals we dat bij ons zeggen). Ook heb ik al spullen gekocht of besteld op websites en winkels zoals drogisterij.nl, zalando, Action en Coolcat. Die laatste is een van mijn favoriete kledingwinkels geworden waar ik de laatste jaren wel vaker iets koop. Ze hebben daar wel mooie en leuke kledij bij Coolcat (normaal meer voor jongere mensen, maar gezien mijn figuur het nog toelaat en ik me soms nog jong voel, draag ik wel hun kleding 😉 😀 ) Ik vind het wel leuk n lief van je dat je deze tips deelt en ze zelf ook gaat opvolgen… 🙂 Veel shopplezier bij de koopjesjacht en andere koopjes! 😉
  Liefs, Heidi Xx

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s