Minimaliseren is Simpel

Eerder heb ik al laten weten dat ik een groot doel heb laten varen. Namelijk het opknappen van mijn appartementje. Omdat ik heb besloten te gaan verhuizen over drie jaar. Er viel zo’n grote last van mijn schouders na het nemen van die beslissing. Er ontstond ruimte in mijn hoofd en leven. Heel fijn.

Het zette me ook aan het denken. Als dit zo fijn voelt en zoveel druk van de ketel haalt. Wat kan ik dan nog meer laten in mijn leven wat ook weer ruimte gaat scheppen?
Zo kwam ik terecht bij het concept van ‘minimaliseren’.

Ik ben er altijd heel goed in eindeloos doelijstjes te maken en doelen na te streven. Hoe meer hoe beter. Het gaf me altijd een goed gevoel om alles voor mezelf op een rijtje te hebben en te weten waar ik naar toe wil. Echter deze lijsten waren lang en complex. Eigenlijk gewoon te lang en te complex. Met al deze lijstjes met ‘moet’ dingen erop nam ik eigenlijk teveel hooi op mijn vork waardoor ik mezelf steeds teleurstelde. Die onbedwingbare drang naar het maken van lijstjes met richtlijnen en doelen kwam bij mij voort uit perfectionisme. Als mijn lijstjes en doelen er maar mooi uitzagen voelde ik me goed. Maar met het proberen na te streven van die lijstjes liep ik steeds maar weer tegen de lamp.

Ik heb dan ook besloten het allemaal anders aan te pakken. Ik ben gaan minimaliseren en versimpelen. Als allereerst heb ik allerlei lijstjes verwijderd en doelen van lijstjes verwijderd. Dit waren er veel. Verder ben ik begonnen met het opruimen vanย  mijn appartement en berging. Ik ben nog niet helemaal klaar maar wanneer ik klaar ben heb ik niks meer in huis dat ik niet mooi vind, of wat geen functie heeft. Daarnaast heeft alles een eigen plek.

Hier ben ik natuurlijk al mee begonnen en de berging is inmiddels helemaal uitgesorteerd, mijn boeken ook. Ik heb niks in de berging staat wat ik niet gebruik of niet wil hebben. Ik heb ook geen boeken meer die ik nog ‘moet’ lezen maar eigenlijk niet leuk vind. Of boeken die ik al heb gelezen en verder geen emotionele waarde aan hecht.

Mijn kledingkast heb ik ook helemaal uitgeruimd en gesorteerd. Ik heb een joekel van een tas met kleding weg gegeven op de weggeefhoek op Facebook. Wat een opluching. Die schone, nette georganiseerde berging, die gestructureerde boekenkast en die lege kledingkast met alleen nog maar kleding dat ik echt draag.

Zoals ik zei ben ik nog niet helemaal klaar. Maar ik ben al een heel eind. Het enige wat ik nog hoef te doen is het een plek geven van spullen die ik niet gebruik of mooi vind maar niet weg kan doen omdat ik ze bijvoorbeeld heb gekregen of vanwege emotionele waarde eraan.

Ik ga ook geen dingen meer in huis halen die ik niet echt nodig heb. Geen hebbedingetjes. Niet naar de Action gaan en thuis komen met een volle tas. Ik ga zo geld besparen, en ook ruimte.

Verder heb ik mijn computer ook geminimaliseerd. Ik heb al mijn foto’s en documenten doorgespit en verwijderd wat niet noodzakelijk is. Daarnaast heb ik mijn Facebook van mijn blog verwijderd. Ook dit is niet noodzakelijk. Alleen een blog is voldoende. Hier hoeft geen pagina op Facebook aan verbonden te zitten. Mijn instagram account van mijn blog laat ik wel bestaan. Maar er bestaat een kans dat ik zelfs dat account een keer ga verwijderen en alles ga doen op mijn normale instagram account. Ik ben goed aan het versimpelen dus. En het lucht zo ontzettend op.

Hoe zit het dan nu met mijn lijsjes en doelen? Ik heb ze geminimaliseerd maar niet allemaal geรซlimineerd. Natuurlijk heb ik nog een handige lijst met een aantal richtlijnen en een lijst met doelen die ik wil bereiken dit jaar of op de lange termijn.

Mijn richtlijnen ga ik niet bespreken want die zijn te persoonlijk. Wel kan ik de doelen benoemen die over zijn gebleven:

Doelen 2018

  • Afvallen volgens het fitness schema van sportcity. Hoeveel kilo’s dit is is nog niet duidelijk. Dit hangt af van mijn voortgang.
  • Het vak maatschappijleer afronden
  • Werk vinden
  • Paardrijden

Lange termijn doelen

  • Gezonde en gelukkige ik worden
  • Verhuizen naar de begane grond of een woning met een lift
  • Havo afronden

Als je het mij vraagt zijn dit twee hele nette kleine geminimaliseerde lijstjes.
Geen eindeloze lange lijsten met niet haalbare doelen en gedetailleerde beschrijvingen van hoe of wat. Gewoon simpel en doable.

Begin dit jaar heb ik een blog geschreven over hoe ik weer de Happy and Healthy Mentje wil worden. Ook dit blog bevatte weer veel do’s en don’t en richtlijnen. Eigenlijk allemaal niet haalbaar. Daarom ga ik dit blog verwijderen en maak ik een nieuwe. Deze zal dan ook niet meer Happy and Healthy Mentje heten maar ‘Mijn gezonde en gelukkige ik’.

Dus! Ik ga verder. Verder met een schone lei. Met haalbare doelen en geen complexe strategiรซn en richtlijnen. Zo ontstaat er ook ruimte in mijn hoofd om dingen te doen zonder ze eerst vast te leggen. Ik voel me lekker zo. De schoonheid van versimpeling. Heerlijk!

simplicity-profile-1-638

 

Een gedachte over “Minimaliseren is Simpel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s