๐Ÿ’ž Moederdag ๐Ÿ’ž

Vandaag is het moederdag. De dag waarop we de liefde tussen kind en moeder vieren. Of eigenlijk gewoon de zware maar liefdevolle rol die de moeder speelt in een kinds leven. Als kinderen laten we dan zien dat we van ze houden, leggen ze in de watten en zetten ze in de spotlights.

Natuurlijk verdient mijn moeder het ook om vandaag in de schijnwerpers te staan. Want zij is voor mij de liefste moeder op aarde. Dit vind natuurlijk iedereen van zijn of haar moeder. Maar mijn moeder is รฉcht de liefste!ย ๐Ÿ˜‰ Haha! Dit is mijn moeder Lidwien:

2

10

Achter en naast haar staat haar man Hedzer. Leuke vent die haar door dik en dun steunt. Ook leuk: hij kan supergoed koken. Hier maakt zij gretig gebruik van! Goed zo mama!

Goed, waarom is mijn moeder dan de liefste moeder op aarde?
Al 22 jaar ontfermt ze zich over mij en helpt ze me door de avonturen en uitdagingen van het leven. Ik hoor jullie al denken: 22 jaar? Maar je bent toch 31?
Dat klopt! Officieel is mijn moeder mijn pleegmoeder. Ik ben bij haar gekomen als pleegkind toen ik net 8 jaar was. Toevallig net rond mijn verjaardag. Een mooier cadeau had ik me niet kunnen wensen natuurlijk. Dit is een foto van mij en mijn moeder toen ik net bij haar was en mijn zwemdiploma had gehaald (jammer dat de foto wat bewogen is):

4

Ze was zo trots! ๐Ÿ˜

Het grappige is dat mijn moeder en ik ondanks we geen bloedverwant zijn ons 100% familie van elkaar voelen. 100% moeder en dochter. Er is letterlijk geen cel in mijn lichaam die zich beschouwd als pleegkind. Ik voel me gewoon helemaal haar kind. Mijn moeder voelt zich hetzelfde over mij. Dit heeft ze me vaak genoeg verteld en dit voel ik ook zo.

Afijn, we gaan verder. Waarom is mijn moeder de liefste moeder op aarde?
Ik vind mijn moeder zo lief en bijzonder omdat ze zo krachtig in het leven staat. Ze is een powerhouse ๐Ÿ’ช. Hiermee bedoel ik dat ze veel te verduren heeft gehad en toch altijd sterk blijft en doorgaat met werken, met moeder zijn, met vriendin zijn en met vrouw zijn.

Ik heb het nu vooral over haar ziekte. Mijn moeder lijdt aan de ziekte EDS. Dit staat voor Ehlers Danlos Syndroom. Dit is een bindweefselziekte dat er voor zorgt dat het bindweefsel in je lichaam op bepaalde plekken langzaam achteruitgaat of afsterft. Door deze ziekte is ze in een rolstoel terecht gekomen en is ze slechtziend geboren. Regelmatig ligt ze in het ziekenhuis omdat ze weer achteruit is gegaan en een operatie nodig heeft.
Hoevaak ze precies geopereerd is weet ik niet. Maar zonder overdrijven schat ik het op ongeveer 35 keer? Als je na 35 nare en zware operaties nog steeds doorgaat met werken terwijl je 100% arbeidsongeschikt bent verklaard, ben je sterk.

Wie het interessant vind en meer wilt weten over de ziekte kan op de onderstaande link klikken: https://www.ehlers-danlos.nl/

Ik weet van mijn moeder ook waarom ze door werkt. Ze doet dit uit liefde ๐Ÿ’š. Uit liefde voor haar cliรซnten. Mijn moeder was psychoanalytica en werkt nu momenteel als psycholoog/psychotherapeut voor oncologiepatiรซnten in haar eigen praktijk aan huis en in het Alrijne ziekenhuis. Daarnaast is ze nog medisch ethicus.

Met veel zorg en betrokkenheid helpt zij haar cliรซnten door hun ziekteproces of door hun terminale fase. Dankbaarder werk kun je niet doen. Zij houdt van de medemens en vecht voor de medemens. Naast dat ze altijd beschikbaar is voor haar cliรซnten is ze dus ook nog moeder voor mij ๐Ÿ˜˜.

In mijn moeilijkste periode was zij er voor me. Naast al haar eigen ongemakken met haar ziekte was ze er dag en nacht voor mij. Ik kon altijd bij haar terecht als ik het allemaal even niet meer zag zitten en schouder nodig had om op uit te huilen of gewoon goed advies, een hart onder de riem. Zo is ze. Als iemand hulp nodig heeft komt ze met hond en rolstoel, midden in de nacht, door de stromende regen naar je toe om je te bieden wat je nodig hebt. Hoe speciaal is dat?

Vanwege haar prestaties en gewoon omdat ze een hardwerkend, bijzonder mens is heeft ze een lintje gewonnen ๐ŸŽ‰๐ŸŽŠ:

Lintje 2016

En heeft ze een paar keer in de krant gestaan. Zelfs in de Trouw! ๐Ÿ˜„ Het was een groot artikel van vier volle pagina’s! Aan dit artikel ging een fotoshoot vooraf. Daar zijn hele mooie foto’s uitkomen van haar met haar twee honden Ben en Freek. Ben is inmiddels overleden maar Freek huppelt nog vrolijk in het rond!

In het artikel heeft ze bij haar foto een quote van haar laten zetten: “Mijn dochter is mijn grootste leermeester”. Wat een eer! โ˜บ Ze heeft de foto met de quote af laten drukken, in laten lijsten en aan mij gegeven. Hij staat mooi op mijn dressoirtje. Blijkbaar is de liefde en waardering die ik voor haar zo sterk voel dus wederzijds! Ik zeg wel ‘blijkbaar’ maar dit weet ik wel hoor. Dit laat ze vaak genoeg merken! ๐Ÿ˜‰

md1

Mijn moeder is een sterke, liefdevolle vrouw en ze heeft mij geleerd, en leert me nog steeds, dit ook te zijn. In veel opzichten is ze voor mij een voorbeeld. Ook in de manier waarop ze naar het leven kijkt. Ze haalt het maximale eruit. Als ze niet in het ziekenhuis ligt is ze altijd bezig. Met dus werk, maar ook met leuke dingen zoals fietsen met haar handbike, of fietsen met de dubbelfiets, vakanties, cursussen, uitjes met vriendinnen of uitjes met haar man. In haar vrije tijd leest ze veel, kijkt ze af en toe een film en uit ze haar creativiteit met breien, haken en naaien. Ze is altijd bezig! Dit bewonder ik in haar. Op geen enkele manier laat ze haar ziekte van zich winnen en maakt ze zichzelf en de mensen om haar heen gelukkig! ๐Ÿ‘ Hieronder een foto van mijn moeder met haar handbike en twee huidige blindengeleidenhonden Freek en Mazzel:

Mama op fiets

Ondanks mijn moeder een powerhouse is. Is ze wel heel lief en zacht. Ze is nuchter en staat met beide benen op de grond, maar ze heeft een zacht hart en een groot hart. Ze kan heel kwetsbaar zijn, en gevoelig, en dit maakt haar heel mooi. Dat heeft mij ook wat geleerd. Sterk zijn is goed, maar we blijven mensen met gevoelens en kwetsbaarheden. We hoeven niet bang te zijn deze gevoelens en kwetsbaarheden te voelen en te laten zien.

Mijn moeder is mijn beste vriendin. Ik heb haar altijd wat te vertellen en ik kan haar ook alles vertellen. Ik weet zeker dat ik haar er soms gek mee maak, met al mijn verhalen. Maar ergens weet ik dat ze het diep in haar hart wel waardeert dat ik haar vertrouw, zoveel te vertellen heb en zo graag tijd met haar doorbreng!

Mama, ik hou ontzettend veel van je! Je bent voor mij echt de beste, sterkste, liefste, mooiste en leukste moeder ter wereld! Dikke knuffel, dikke kus en veel ๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ van je dochter! Jij bent altijd in mijn hart, waar ik me ook begeef! ๐Ÿ’‹๐Ÿ’‹๐Ÿ’‹

2018-05-13 15.22.14

… nog รฉรฉn foto dan. De liefste! Om aan te geven dat ze ook een hart voor dieren heeft. Deze foto is gemaakt op onze vakantie begin dit jaar in Horst, Limburg. Ze knuffelt met het paard waar ik op heb geredenย ๐Ÿด

md2

Hmm, we zijn er toch nog steeds niet helemaal. Er ontbreekt nog iets…
Oh ja! Het is mijn absolute lievelingsfoto van haar met Mazzel ๐Ÿถ

8

Oke! The end! Haha!

10 gedachtes over “๐Ÿ’ž Moederdag ๐Ÿ’ž

 1. Lidwien Cornelissens zegt:

  Zit ik hier op Moederdag met het alle allergrootste cadeau van mijn leven: mijn superlieve, slimme, mooie , grappige dochter! Hier kan een mens alleen maar heeeeeeerl dankbaar en stil van worden. Hou van je lieverd. Je Mams

  Liked by 2 people

 2. Jacqueline zegt:

  Lieve Mentje wat een originele, authentieke, kristalheldere en intieme weergave van wie jouw moeder voor jou is. Ik weet nog dat je als โ€˜ukkieโ€™ in haar leven kwam. Niemand kon toen voorspellen dat het zo goed zou uitpakken voor jullie beiden en de mensen om jullie heen. Nooit opgeven en niet bang zijn om โ€˜te houden vanโ€™, is wat ik er van in mijn oren knoop. Liefde overwint allesโ€ฆtis echt waar! Dank dat je me er deelgenoot van hebt gemaakt. xx Jacqueline

  Liked by 1 persoon

  • Mentje zegt:

   Hoi Jaqueline, wat onwijs leuk dat je op mijn blogje reageert en je gedachten erover met me deelt. Heel fijn. Liefde overwint alles inderdaad. En voor mij en Lidwien heeft het wat betreft de verhouding moeder-dochter goed uitgepakt. Ik vind het heel leuk om te lezen dat je ons er zo goed in begrijpt en dat je mij en mijn blog over haar waardeert. Liefs, Mentje

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s