Self Realization

purple flower

Self realization, wat is dat? Sommige weten het misschien. Andere niet. Dit is de definitie volgens wikipedia:

“Self-realization is an expression used in Western psychology, philosophy, and spirituality; and in Indian religions. In the Western, psychological understanding it may be defined as the “fulfillment by oneself of the possibilities of one’s character or personality.”

En dit is de definitie van het woordenboek:

“Fulfillment of one’s own potential.”

Voor mij betekent Self Realization de beide definities die worden gegeven hierboven.

Het vervullen van je eigen potentie. Wat wordt hiermee bedoelt? Simpel. Je haalt alles eruit wat erin zit. Voor mij wordt er mee bedoelt dat je je doelen behaalt en je eigen kunnen leert kennen. Wat heb je allemaal in huis? Wat heb je te bieden? Wat zijn je talenten? Wat kun je doen? En dat je gaande weg wanneer je je eigen potentie en mogelijkheden leert kennen, doelen stelt en actief aan de slag gaat deze doelen te behalen.

Je realiseert je doelen, maar ook je wensen. Het heeft voor mij niet alleen te maken met ‘waar ben ik goed in?’ maar ook, ‘waar durf ik over te dromen?’ en ‘wat wil ik?’.Persoonlijke groei en ontwikkeling vind ik heel belangrijk. Voor mij is dat ook echt één van de essenties van het leven.

Dus ik heb nu vast gesteld dat ik grote waarde hecht aan groei en ontwikkeling en dat ik geloof in het concept van Self Realization. Hoe is Self Realization van toepassing op mijn leven?

Als volgt: ik wil vooruitgang maken. Omhoog klimmen. Ik wil kijken naar wat ik kan en wil en wat mijn potentie is. Ik heb cognitief gelukkig aardig wat in mijn mars en ben dus instaat om te leren. Door na te denken over wat ik kan en wil zijn er een aantal doelen onstaan die ik wil bereiken zoals bijvoorbeeld het afleggen van het volledige staatsexamen HAVO en het worden van een fitgirl. En zo zijn er nog een aantal dingen.

Ik ben er inmiddels achter dat ik alles in huis heb om mijn doelen te bereiken. Nu is het enkel een kwestie van stappen nemen en hard werken. De eerste paar stappen heb ik al genomen. Ik ben begonnen met het eerste vak van de HAVO en ik ben begonnen met hardlopen. Verder heb ik nog een aantal stappen genomen maar mijn gevoel zegt dat ik dit niet allemaal hoef te bespreken.

Waar het om gaat is dat ik met dit blogje laat zien wat ik belangrijk vind en dat ik wil werken voor mijn dromen. Ik hoop dat ik met dit blogje ook andere lezers inspireer om het beste uit zichzelf te halen en te streven naar het worden van de beste versie van henzelf.

Mijn levensmotto is immers: “Be the best version of you”. Niks moet, alles mag. Maar ik vind niks mooier om te zien in mezelf en in andere dan persoonlijke groei. Bedankt voor het lezen.

💋 Mentje

7 gedachten over “Self Realization

    1. Dankjewel 🙂 Ik weet ook niet zo goed hoe je hier priveberichten naar elkaar stuurt. Je kunt me toevoegen op Facebook als je wilt? En super bedankt voor de Liebster nominatie. Leuk! Je kunt me vinden op facebook onder de naam Mentje Cramer 🙂 Liefs, Mentje.

      Liked by 1 persoon

  1. Super goed bezig met je have enorm goede cijfers zag ik laatst en weer hardlopen#lekker bezig. .herken het wel soms heb je mindere dagen weken en heb je het gevoel dat alles stil blijft staan# maar zelfs dan kan je een ontwikkeling doormaken want je moet die moeilijke tijd doorkomen en als het lukt dan is er ook weer een doel bereikt…
    Ik vind dit een mooie blog knuf wiltje

    Liked by 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s