Back to school! Sort of…

Yes! I’m going back to school! And I love it! 
Ik ben inmiddels 30 dus voor sommige zal dit komen als een verassing. Maar… Ik ben deze week gestart met mijn HAVO! 

E18F3FE7-3FDB-45AE-AD02-0934906515AD

Dus je bent 30 en je begint aan je HAVO. Hoe kan dit?
Toen ik 17 was heb ik mijn VMBO-TL gehaald op het Rudolf Steiner college in Rotterdam.
De eerste 3 jaar van de middelbare school heb ik HAVO gedaan op het marecollege in Leiden. Wegens de scheiding van mijn ouders en een verhuizing die mijn cijfers hadden doen kelderen ben ik gezakt naar het VMBO. In het vierde aansluitende jaar heb ik deze kunnen halen.

Daarna heb ik een aantal opleidingen geprobeerd (welke weet ik niet eens meer, volgens mij dierverzorging en de koksopleiding). Helaas, soms door gebrek aan motivatie, soms door het maken van de verkeerde opleidingskeuze (het bleek toch niet bij me te passen) en soms door de omstandigheden heb ik deze opleidingen niet afgemaakt.

Uiteindelijk heb ik op mijn 26e, in 2012, een toelatingstest gedaan voor het HBO. Gelukkig was ik geslaagd en kon ik beginnen aan een HBO opleiding. Ik had gekozen voor Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Door grote motivatie en hard leren heb ik al mijn 60 punten voor mijn propedeuse weten te halen in mijn eerste jaar, en deze dus binnengehaald. Helaas in het tweede jaar had ik een meltdown en kon ik niet verder studeren. Mijn klachten hadden vooral te maken met stress en spanning.

In het jaar 2015 was ik weer sterk genoeg om te kijken of het me lukte om het studeren op te pakken. Ik koos toen voor de opleiding MBO4 Directiesecretaresse, een opleiding van 2 jaar. Het eerste jaar ging prima. Maar in het tweede jaar liep ik weer tegen de lamp aan. Ik heb een half jaar part-time stage gelopen maar kreeg weer te maken met klachten van stress en overspanning. Dus na 1,5 jaar, een half jaar voor de finish, ben ik weer gestopt. Balen. Weer een opleiding niet afgemaakt.

Ik vond dit heel vervelend, maar ook een opluchting omdat de stage te zwaar voor me was. Veel werkdruk en deadlines. Ik trof het ook niet op mijn stage met de mensen daar. Ze vonden het wel erg handig zo’n stagiaire en door vele lullige opdrachten die niet tot mijn takenpakket behoorde had ik nauwelijks tijd over voor mijn eigen oefen- en examenopdrachten waardoor deze zich maandenlang achter elkaar opstapelde en het uiteindelijk eigenlijk niet meer te doen was deze voor de deadlines af te krijgen. Dit gaf me teveel stress. Na het stoppen met deze MBO opleiding in februari 2016 heb ik even een adempauze genomen zonder plannen te maken voor een andere opleiding. Dit had ik nodig en dit heeft mee ook echt geholpen.

Echter zitten we nu inmiddels alweer in het jaar 2017. En de afgelopen maanden begon ik te merken dat mijn brein behoefte heeft aan leervoer. En zelf ben ik het ook belangrijk gaan vinden mezelf te blijven ontwikkelen en mijn brein te blijven stimuleren.
Wederom ben ik dus weer gaan nadenken over een eventuele studie of opleiding.

Maar wat? Ik had inmiddels al de conclusie getrokken voor mezelf dat een studie met een stage momenteel geen optie is omdat ik niet weer tegen klachten van stress en overspanning aan wil lopen. Ik heb nagedacht over de universiteit. Dat kan immers met mijn propedeuse. Echter is een universitaire studie wel duur, en ook nog eens erg pittig. Voordeel is wel dat je geen stage hoeft te lopen en dus niet met werkdruk zit.

Ik ben eens eerlijk naar mezelf gaan kijken en bedacht met dat ik zeker het niveau heb van een HBO’er. Dat heb ik bewezen met mijn propedeuse. Maar dat universitair nu toch wat te hoog gegrepen is op dit moment omdat ik niet het volledige leerproces van de HAVO en VWO heb gekend in mijn leven en nog nooit op VWO niveau heb gestudeerd. Er ontbreekt me dus aan kennis en leervermogen op dit moment.

Dus, hoe los ik dit op? MBO en HBO is uitgesloten en universiteit ook vanwege de bovenstaande redenen. Op een blauwe maandag werd ik wakker en opeens wist ik het!
Ik ga het staatsexamen HAVO doen bij een opleidingsinstelling voor volwassenen! Namelijk bij NHA opleidingen.

Drukwerk

Mij leek dit de ideale oplossing want:

 1. Het is goed voor mijn algemene kennis
 2. Ik train mijn leervermogen
 3. Op deze manier bereid ik me leertechnisch voor op het VWO en uiteindelijk de universiteit
 4. Het vereist geen stage
 5. Het is superleuk! Tenminste, dat vind ik…

Ik heb me vorige week ingeschreven voor de eerste 3 vakken van het profiel Natuur en Gezondheid. Namelijk scheikunde, maatschappijleer en wiskunde A. Om mee te beginnen.

De HAVO opleiding op het NHA is een thuisstudie. Dus dit vraagt discipline en toewijding omdat je geen docent achter je broek hebt zitten of een aanwezigheidsplicht hebt. Dit vind ik helemaal geen probleem. Ik vind het juist fijn. Op deze manier kan ik mijn tijd zelf indelen. Om mezelf een beetje te helpen heb ik me voorgenomen zo veel mogelijk te studeren buiten de deur, in bijvoorbeeld de bibliotheek of een lunchroom met wifi onder het genot van een kop warme thee.

Ik heb vandaag mijn lesmateriaal ontvangen en begin deze week met studeren. Ik heb er echt ongelooflijk veel zin en ga me 100% inzetten! 📚 ✏️ Ik ben ontzettend blij dat ik iets heb gevonden wat mogelijk en haalbaar is.

Waarom deel ik deze stap in mijn leven op mijn blog? Voornamelijk omdat ik het leuk vind eigenlijk en omdat het jezelf blijven/willen ontwikkelen belangrijk is en je de moed niet zomaar op moet geven. Soms lijken de dingen onmogelijk maar is het enkel een kwestie van zoeken naar mogelijkheden of deze gewoon vinden. Ik weet dat ik niet de enige ben die door omstandigheden of welke reden dan ook geen volledige vakopleiding of studie af heeft kunnen ronden. Misschien inspireer ik iemand met mijn verhaal of tref ik net iemand in een soortgelijke situatie die ook zoekende is en in dit bericht misschien wel de oplossing heeft gevonden.

Dus een nieuwe fase in mijn leven is begonnen! Ik ben blij!

I can do this!

18 gedachten over “Back to school! Sort of…

 1. Ik kwam op deze blog via Bokt, en ben er wel een beetje… Emotioneel van geworden.
  Ikzelf kamp ookal jaren met opleidingen die ik niet af kan maken vanwege ziekte, en ik wil ook supergraag een diploma halen (VWO). Maar ik voel toch een beetje de druk van mijn leeftijd (27).
  Dus na dit te hebben gelezen voel ik me veel beter en extra gemotiveerd!

  Ik wil je ontzettend bedanken. Je heb mij het laatste zetje gegeven 🙂

  Liked by 1 persoon

 2. Ah wat fijn! Superlief bericht van je! 😘 Wat goed dat je de vwo aandurft en ervoor wilt gaan! 👍🏻 Misschien is het leuk elkaar hier een beetje in te volgen? We can do this! 💪😊

  Like

  1. Dat lijkt mij wel leuk ja! 🙂
   Begin je trouwens bij de onderbouw? Bij het NHA kan dat voor zover ik weet. Ik begin maar wel bij de onderbouw, want vooral wiskunde is erg weggezakt in de loop der jaren.

   Like

   1. Ik heb niet een keuze selecteren van onderbouw of niet. Ik heb gewoon de cursus besteld. Mevrouw aan de telefoon zei wel dat ik begin bij 0. Dus echt niveau 1 zegmaar. Hoe kan ik jou volgen? 🙂

    Like

  2. Dat is dus de onderbouw. Ik heb geen blog of social media (alleen twitter, ik weet niet of jij dat ook heb?). Anders dan reageer ik wel op de berichtjes die jij plaatst over de opleiding :).

   Ik ga wel pas in 2018 beginnen. Nieuw jaar ,nieuw leven.

   Like

 3. P.s. Ik had al gehoopt iemand in een soortgelijke situatie te bereiken en inspireren of gerust te stellen met het feit niet de enige te zijn in zo’n situatie. Echt tof dat dat gelukt is! 😃

  Like

 4. Leuke en interessante blog! Dit is idd naar wat ik op zoek ben. Nu nog die eerste stap zetten. En thuis les is voor mij eigenlijk de enige oplossing aangezien ik geen goede werkuren heb om ergens anders les te gaan volgen. Ik zou vooral beginnen met administratie en ook cursus voor mijn hobby fotografie te versterken. Als zal ik eerst een beetje moeten sparen.
  Liefs Aferdita x

  Liked by 1 persoon

  1. Wellicht, maar dat is nog niet zeker. Misschien dat ik op aanraden van mijn moeder de HAVO op pauze zet en tussendoor een vakopleiding ga doen. Maar het plaatsen van HAVO updates wilde ik zoiezo mee stoppen omdat ik het niet interessant genoeg vind.

   Like

   1. Ik zou het interessant genoeg vinden om mee te nemen in de stand van zaken.
    Het heeft toch ook met je toekomst + overige mogelijkheden te maken dat je een diploma van de middelbare school hebt?
    Vorig schooljaar begon je met 3 vakken. Heb je die bijvoorbeeld inmiddels helemaal afgerond? Of moet je van alle vakken 2 leerjaren doen?

    Like

   2. Hoi,

    Ik heb een diploma van de middelbare school: VMBO-TL. De HAVO doe ik enkel voor mijn algemene kennis en omdat ik het leuk vind. Momenteel ben ik bezig met 1 vak. Maatschappijleer. Ik had besloten ze toch maar 1 voor 1 achter elkaar te doen want 3 tegelijk vind ik onprettig. Maatschappijleer vorderde goed. Heb nu 2 weken niks aan gedaan. Ik pak het weer op na het klussen als mijn huis weer opgeruimd en netjes is. Nu ga ik steeds van vriend naar mij en van mij naar vriend en ik werk ook nog tussendoor en heb familie die ik zie dus nu heb ik er geen rust voor in mijn hoofd. Is gelukkig niet erg want ik mag in mijn eigen tempo studeren. Ik ga proberen volgendjaar juli staatsexamen maatschappijleer te doen. Maar of dat gaat lukken weet ik niet. Ik zie het wel.

    Groetjes, Mentje

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s