Vergelijken: Doe jij dit?

Sommige mensen denken dat je er ongelukkig van wordt en anderen denken weer dat je jezelf ermee boven andere plaatst. Kortom over het algemeen wordt het beschouwd als iets dat niet goed is. Ik heb ook wel eens naar mijn hoofd geslingerd gekregen: “Jij vergelijkt jezelf met anderen.”
Toen ik dat hoorde werd ik er onzeker van omdat wanneer ik dat doe ik er niks verkeerd mee bedoel. Ik doe dat weleens misschien, maar doen we dat niet allemaal?

vergelijken

Nadat ik weer mijn hoofd stootte tegen de claim dat ik niet moet vergelijken ben ik er eens goed over na gaan denken. Doe ik dit echt zo erg? En is dit ook per definitie verkeerd? Moet dit veranderen? Wat vind ik hier zelf van?

Niet om koppig te zijn maar ik vind dat het wel meevalt en ik vind zelfs dat vergelijken belangrijke, positieve functies heeft. Ik vergelijk mezelf zeker regelmatig met anderen maar niet veel meer dan gemiddeld denk ik. Waarom doe ik dit? Meestal gebeurt het gewoon. Ik sta er niet bij stil. Ik kijk naar iemand en dan valt me iets op aan diegene wat ik wel of niet heb of meer of minder. Die functies die vergelijken volgens mij heeft gaan over het volgende. Wat ik ben gaan inzien is dat vergelijken voor mij 2 dingen kan doen die een positieve werking op me hebben.

  1. Het kan me geruststellen
  2. Het kan me motiveren

Geruststellen: Soms, word je wakker en heb je een baaldag. Je hebt een badhairday, je make-up wilt maar niet lukken en op de een of andere manier ben je vreselijk onzeker over je lovehandles. Afijn, we doen het ermee en schoppen onszelf het centrum in voor wat boodschapjes. Wanneer je daar even de tijd neemt een kopje koffie te drinken bij Van Maanen, probeert er een vrouw met 60 kilo overgewicht zich tussen de tafels door te werken. Je kijkt ernaar en voelt iets van compassie. Je vind het rot voor haar omdat je weet dat ook zij onzeker is en zich schaamt, om nog maar niet te spreken van alle lichamelijke ongemakken die ze ervaart. En dan denk je: “Die 8 kilo extra die er bij mij nog af moet vallen ontzettend mee, wat is 8 kilo op een mensenleven? Jaartje trainen en het is eraf, en zo dik ben ik nu ook weer niet. Het kan zoals ik net zag veel erger. In vergelijking met deze mevrouw mag ik niet klagen. Zij heeft het zwaarder dan ik.” En ik ben gerustgesteld. Mijn onzekerheid ebt weg en ik ben dankbaar dat ik nog in de categorie ‘normaal postuur’ val.

Motiveren: Op diezelfde dag, dat je wakker word met je badhairday, je make-up niet lukt en je je vreselijk stoort aan je lovehandles, kan zich ook een ander scenario afspelen. Je neemt weer even de tijd voor dat kopje koffie bij Van Maanen en gaat zitten. Dan komt er weer vrouw voorbij. En wat voor een! Een ras echte doorgewinterde fitgirl! Bij elke stap die ze zet zie je haar spieren flexen. Ze heeft het perfecte lichaam, want de verhouding spier en vet is in balans. Ze ziet er sterk en fit uit maar nog wel vrouwelijk. Ik ben even onderste boven en kijk haar na. En dan denk ik: Wauw, wat een lichaam, dat wil ik ook! Ik moet echt eens een plan van aanpak gaan maken over hoe ik die 8 kilo eraf ga krijgen want wie wil er nu niet zo’n droomlichaam en een uiterst goede conditie? Kortom, door mezelf te vergelijken met haar laat ik me motiveren aan mezelf te werken. Ik maak een eetschema en sportschema en vol goede moed sleep ik mezelf bij wijze van spreken de volgende dag naar de sportschool.

Dus je ziet. Je kunt jezelf ook vergelijken met anderen zonder dat het per definitie verkeerd is. Er is niks mis met een beetje dankbaarheid, geruststelling of motivatie. Er is natuurlijk altijd de uitzondering op de regel. Als jij als groentje een sportverening binnenstapt en jou prestaties vergelijkt met die van de veteranen dan ben je verkeerd bezig en werkt vergelijken tegen je en heeft het geen nut. En neem dit als voorbeeld voor ook andere situaties. Als jij vanwege de scheiding van je ouders je VWO niet af hebt kunnen maken. Meet je dan niet met iemand die dit wel heeft kunnen doen. Als jij vanwege een depressie geen marathon wilt lopen. Meet je dan niet aan je kerngezonde dolgelukkige vriendin. Natuurlijk heeft iedereen ook zijn of haar eigen proces in het leven met verschillende omstandigheden. En wanneer we naar dat proces kijken kunnen we beter niet in negatieve zin vergelijken met anderen.
Maar buiten deze uitzonderingen om, heb ik er geen probleem mee dat ik mezelf zo nu en dan vergelijk met een ander. Anderen mogen zich ook met mij vergelijken. Als iedereen elkaar in zijn waarde laat hoeft het voor mij geen probleem te zijn. What do you think?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s